друкувати


Вчені назвали найбільш шкідливими продуктами чіпси і лимонад

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-19 03:47:28
Українські експерти склали рейтинг найбільш шкідливих для людини продуктів. На перше місце рейтингу фахівці поставили чіпси і лимонад. За їхніми словами, технологія виготовлення чіпсів, яка заснована на гідрогенізації рослинної олії, веде до утворення канцерогенних синтетичних жирів, які провокують розвиток раку.

Лимонад через надлишок цукру при надмірному вживанні порушує обмін речовин, синтетичні барвники часто викликають алергії, а вуглекислий газ - підвищення кислотності шлункового соку, що призводить до гастриту.

На другому місці по шкідливості виявилися представники фастфуду - біляші, хачапурі, картопля-фрі і т.п. Їхній основний недолік полягає в тому, що вони готуються в киплячій рослинній олії, що використовується по багато разів, через що в олії утворюються канцерогени.

Дешеві ковбаси, копченості, кетчупи та майонези через наявність барвників, ароматизаторів та інших синтетичних додатків розташувалися на третьому рядку рейтингу найбільш шкідливих продуктів.

На четверте місце потрапили овочі і фрукти, забруднені промисловими викидами, а також продукти з консервантами, які містять глютамат натрію - токсичну для організму речовину, що викликає головний біль, спазми судин, порушення обміну речовин.

П'яте місце експерти присудили маргарину, в якому багато канцерогенних трансгенних жирів, кондитерським виробам з великим вмістом жиру і цукру, а також білому хлібу, і іншим злакам, які погано засвоюються організмом.

На шостому місці виявилися кава та енергетичні напої, часте вживання яких призводить до виснаження нервової системи. На це ж місце рейтингу потрапило і молоко, на який у людей часто відзначається харчова непереносимість.

Найменш шкідливими продуктами фахівці назвали продукти домашньої консервації і морозиво. За словами експертів домашні заготовки можуть бути небезпечними в тому випадку, якщо вони виготовлені з порушенням технології. Морозиво ж часто містить синтетичні загущувачі та ароматизатори, які можуть сповільнювати обмін речовин, повідомляє Метро.

Обговорити на форумі