друкувати


Поділля приймає, інформує, веселить і частує (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-19 01:02:54
Днями в Тернополі відбувся IV Міжнародний інвестиційний форум.

Аби інвестиції мати, треба вигоду показати

Перший і найважливіший день Форуму відбувся на базі Тернопільського національного економічного університету, де колись навчався Президент України Віктор Ющенко. Отож навчальний заклад так би мовити продовжує тримати марку. Зранку біля головного корпусу навчального закладу почали збиратися гості з України та 16 держав світу. Були тут австрійці, білоруси, в’єтнамці, італійці, німці, литовці, росіяни, словаки, американці, поляки. З обох боків дверей майоріли прапори, лунала музика. Красиві юні тернополяни у подільських національних костюмах запрошували гостей до фойє, де вирували презентації.

"Ми вже не вперше проводимо такі заходи, тому й напрацювали певну схему, - розповідає заступник голови тернопільської ОДА Андрій Фліссак, обходячи виставкові площі. - Основною метою форуму є залучення на Поділля інвесторів, яким треба показати вигоду від того, що вони вкладатимуть гроші саме в підприємства нашої області. Для того у фойє ми представили стенди та зразки продукції інвестиційно-привабливих підприємств краю".

Родзинкою форуму стали презентація кожного району Тернопільщини. На невеличких столиках та стендах вмістилося все, чим багатий той чи інший край Поділля. Всім гостям роздавали компакт-диски та друковану продукцію із описами районів, більше ста земельних ділянок, виставленими на торги, зразки продукції підприємств, в які можна би вкладати гроші. А на сучасних ноутбуках тут же відбувалися міні-презентації. Усі бажаючі могли таким чином отримати детальну наочну інформацію про Борщівщину, Теребовлянщину, Шумщину, Гусятинщину та інші місця області.

З тернопільським ріпаком на Любельщизну

"Я вражений, що в Україні настільки добре вміють представляти свої регіони , - захоплено каже віце-маршалек Любуського воєводства Славомір Сосновський. – Бачу, що вже в кожну галузь входять сучасні технології. Це не може не тішити. Вже їдучи сюди, я побачив великі ріпакові поля, тому я одразу бачу перспективу співпраці з Поділлям у цій галузі. Як відомо, у нас знаходяться одні з найбільших олійниць в Європі, куди вкладено понад 80 мільйонів злотих інвестицій. А сировини не завжди вистачає. На щастя, ми можемо взяти її з України".

Ще одним можливим напрямком співпраці може стати й тернопільське тваринництво, яке, на переконання закордонного гостя, має належний вже належний рівень механізації та обслуговування. Ну і звісно, ніяк не можна оминути майбутні обміни у сфері освіти й культури. "Ми подібні ментальністю і добре розуміємо один одного, - продовжує пан Сосновський, - тому треба аби наші діти та творчі люди пізнавали краще один одного, їздили в гості. Моя дочка, наприклад, вже робить такі кроки і буває в Україні. Вважаю, що тільки в безпосередніх контактах є перспектива розвитку відносин між країнами".

Подільсько-підкарпатська дружба закріплена печатками

Під час урочистого відкриття форуму голова тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь та маршалек Підкарпатського воєводства Республіки Польща Зигмунт Холевінскі підписали офіційну угоду про співпрацю. Сторони домовилися розвивати співробітництво у різних галузях економіки, сільського господарства, транспорту, торгівлі, науки і освіти, охорони здоров’я, культури, туризму, спорту, місцевого самоврядування, охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів.

За словами пана Холевінського, важливими моментами реалізації угоди стане розвиток сприяння торгівлі, виробництва та інших форм економічного співробітництва. У найближчому майбутньому відкриються спільні торгівельні представництва, організовуватимуться тематичні конференції, презентації. Взаємно обмінюватимуться сторони й інформацією щодо розвитку економіки, сільського господарства, виробничих технологій, особливо приділяючи увагу інвестиційним проектам на територіях обох держав. Тернопільська область та Підкарпатське воєводство узгодили наміри й стосовно співпраці у рамках Східного партнерства та домовилися організовувати обміни працівників органів територіального самоврядування з інших установ цих регіонів.

Під час форуму відбулися засідання коопераційних бірж за галузевими спрямуваннями: Промисловість та розвиток інфраструктури. Транспорт і логістика. Будівництво та організація виробництва з використанням місцевої сировини. Сільське господарство і агропромисловий комплекс. "З боку обласної державної адміністрації ми зробимо все, аби інвесторам та іноземним партнерам було в нас добре, - каже очільник області Юрій Чижмарь. - За результатами минулих економічних заходів маємо вже добрі результати. Так у цьому році в економіку Тернопілля надійшло п’ять мільйонів доларів іноземних інвестицій. В основному, в будівництво та переробну галузь. Тому й сподіваюся на подальшу плідну співпрацю та закладення добрих підвалин майбутнього взаємовигідного співробітництва, особливо із нашими новими партнерами".

Відгомін подільського туристичного ярмарку

У рамках IV Міжнародного інвестиційного форуму відбулася перша Західноукраїнська туристична виставка-фестиваль. Закордонних гостей, мешканців інших регіонів України та Тернопілля вітали фольклорні колективи з районів, майстри народних ремесел демонстрували свої вироби та проводили майстер-класи.

Рекреаційне багатство своїх регіонів представили Волинська, Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська, Полтавська, Миколаївська, Рівненська, Херсонська, Хмельницька, Чернівецька області. Участь у виставці взяли й представники туристичних підприємств, готельно-ресторанного бізнесу Поділля.

"Наша край унікальний історично, кліматично й етнографічно, - розповідає начальник тернопільського обласного управління у справах туризму Андрій Лисевич. Тут переплелися Галичина, Волинь та Поділля. Так в Заліщицькому районі ми маємо майже середньоземноморський клімат. До війни тут росли пальми та функціонували десятки пансіонатів. Натомість на півночі у нас карпатське повітря. Треба ці ресурси використовувати".

У тернопільській ОДА зазначають, що в краї є сотні туристичних об’єктів, які користуються популярність серед іноземних гостей. Це передовсім унікальні святині: Почаївська лавра та Зарваницький духовний комплекс, а також старовинні замки та печери, які є природними перлинами Європи. Останнім часом приваблює приїжджих і Дністровський каньйон, сплав по якому вже став знаною атракцією.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, "Kurier Galicyjski", Тернопіль для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі