друкувати


Інвестори вбачають в коломийському смітті золото!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-14 04:51:53
Сьогодні зранку в приміщенні Коломийської міської ради було проведено нараду між представниками міської влади та делегацією від проектно-будівельної компанії "Україна-Австрія" з м.Київ. Мова велася про побудову на території міста сміттєпереробного заводу.

Генеральний директор проектно-будівельної компанії "Україна-Австрія", головний конструктор підприємства, головний архітектор проекту, начальник відділу газозабезпечення та водовідведення та інші – в такому складі приїхали гості із Києва. Коломию представляли заступник мера міста Коломия Михайло Білоус, головний лікар Коломийської санепідемстанції, головний інженер "Укртелекому", начальник МРЕВ та начальник "Коломия-водоканал". За словами Григорія Снігира, доктора технічних наук, академіка високих технологій в області сміттєпереробки, генерального директора проектно-будівельної компанії "Україна-Австрія", приїзд був необхідний, оскільки надані технічні умови незадовільняли всіх потрібних вимог державної експертизи та євростандартам. Представники компанії обговорили нагальні робочі питання, серед яких умови побудови електричної підстанції, водовідведення та побудова каналізації, точка підключення до газопроводу, а також говорили з представником від "Укртелекому" про надання різних каналів зв’язку. Далі генеральний директор підприємства повів мову про перспективи заводу, його функціонування та створення інфраструктури в місті, зауважив, що цей проект є стратегічним та необхідним в сучасних умовах.

Григорій Снігир коротко розповів про суть проекту: "Проектно-будівельна компанія "Україна-Австрія" виконує всі необхідні роботи по проектуванню та будівництву сміттєпереробного, сортувального комплексу в місті Коломия. Відносно технічної документації першої черги, то вже узгодили з відповідними коломийськими службами та міською владою, а завод в свою чергу передбачає збір сміття, його транспортування, подвійне сортування, механічну переробку всіх видів відходів (тверді відходи, промислові, сільськогосподарські, дорожні, будівельні та відходи ліспромгоспу) для повного забезпечення повної санітарної очистки населеного пункту. В обов’язковому порядку проект передбачає і вважає за необхідність повну переробку існуючих сміттєзвалищ. Якщо побудоване коломийське підприємство буде виконувати свої обов’язки (а не виконувати їх воно не зможе, оскільки буде на контролі і австрійців і міжнародної комісії і Міністерства екології України), то всі напрямки роботи мають функціонувати".

Передбачається також повна санітарна очистка всіх вулиць технічними засобами (спеціальними машинами), забезпечення контейнерами всіх видів. Також генеральний директор компанії говорив і про екологічний аспект і запевнив, що жодної шкоди довкіллю не може бути завдано заводом, оскільки сміття не спалюватиметься, а проходитиме механічну переробку. Якщо розглядати подібні проекти в Європі, то такі об’єкти розміщуються за 35м від житлової зони.

Проектно-будівельна компанія "Україна-Австрія" має 23 підприємства, власні проектні інститути та заводи, працює безпосередньо з Австрією. Це єдине підприємство України, що входить до міжнародного консорціуму. Щодо технічних можливостей та фінансування, то компанія безперечно має всі шанси для побудови в нашому місті сучасного заводу для переробки сміття. Це є високорентабельне підприємство. Оскільки по Україні компанія вже розробила 5 проектів, які пройшли державну експертизу, що функціонують на території Криму, Волинської та Чернігівської областей Австрія ж по всій Європі вже має 165 подібних заводів і вона є передовою в цьому питанні в цій частині світу. Українці та австрійці успішно співпрацюють вже 8 років, що погодьтесь, заслуговує певної довіри.

Виникло питання про присутність в місті такої фірми, як "АВЕ". За словами пана Білоуса, це підприємство в своїй основі має сміттєспалювальні заводи, що для екології є недопустимо. На даному етапі вони звозять сміття на більш цивілізованому рівні (нові контейнери, нові машини) на міське сміттєзвалище за погодженням з міською владою. Григорій Снігир зауважив, що "АВЕ" їм не є конкурентом, оскільки сповідують кардинально інші підходи у питанні утилізації непотребу.

За словами генерального директора підприємства "Україна-Австрія" не вони вибирали об’єкт будівництва, а саме коломийська влада виступила ініціатором в цьому питанні.

Коломийський сміттєпереробний комплекс обіцяють побудувати в термін до 2011 року. Вже за три місяці мають завершити всю "паперову" роботу та перейти на етап створення заводу. За передбаченнями спеціалістів такий сучасний завод з повною комплектацією обладнання, машинами, технічним обладнанням та навчанням кадрів у Відні буде коштувати 350 млн євро. Завод буде займати площу 8 га, що дорівнює площі коломийського сміттєзвалища, яке планується утилізувати. Коломияни додатково отримають 650 робочих місць. Єдиною вимогою є те, що технічного директора призначать чи з Києва, чи з Австрії.

Даний проект вигідний в першу чергу для Коломиї та її мешканців, тому що в заводу є велика перспектива розвитку, стабільна зарплата, поповнення бюджету і соціальний розвиток. Якщо перший етап пройде успішно, то в майбутньому планується будівництво житла для працівників заводу.

Михайло Білоус запевнив журналістів та представників компанії у наданні всеможливого сприяння з боку всіх структур, підпорядкованих міській владі. Сьогодні міський бюджет тратить багато коштів на вивезення сміття, що не відповідає жодним вимогам сучасності. І можливо в майбутньому ми дійдемо до того, що місто буде безкоштовно віддавати сміття, що для компанії є сировиною, а для нас – непотребом. Також зауважив, що гарна екологічна ситуація є безпекою наших майбутніх поколінь.

Буде проводитися серед населення роз’яснювальна робота та навчання. Вже розробляється програма поширення інформації про правильне поводження зі сміттям, з його сортуванням, починаючи від дитячих садочків, шкіл. Тому що якщо цей контингент виховуватиметься на принципах збереження порядку в місті, то ефект буде вражаючий. Обіцяють, що завод за власний кошт буде забезпечувати громадян мішками для сміття та відрами для сортування, щоб відділити харчові відходи від сухих. Якщо побачать, що коломияни серйозно віднесуться до цього питання, тоді керівництво майбутнього заводу планує зняти платіжне навантаження з них за збір і вивіз сміття, що погодьтеся, шановні читачі, є досить привабливо.

Поки що це все перспективи, плани та дуже хороші ідеї... Українців стільки разів запевняли, що зроблять те чи інше, а все залишалося на папері, на словах... Тому можливо спочатку будуть звучати певні нотки скептицизму, але це вже просто захисний рефлекс суспільства нашого на обіцянки. Але давайте всі разом підтримаймо цей неймовірно важливий проект в нашому місті, який дозволить підвищити загальний рівень культури в місті та його околицях. Необхідно розпочати очищення нашого міста в першу чергу з себе! Як каже народна мудрість: "Не там чисто, де прибирають, а там, де не смітять"...

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі