друкувати


Обласному центру Прикарпаття закрита дорога до ЮНЕСКО

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-14 11:33:48
Міжнародна організація із захисту та підтримки культурної спадщини, що має значення не тільки для певної країни, а й для цілого світу, не прийме місто Івано-Франківськ у свої ряди.

Відмова представників ЮНЕСКО базується на загальних принципах, яких протягом не одного десятилітті дотримується міжнародна організація. Тапка ситуація склалась у зв’язку із хаотичною забудовою останнього десятиліття. Недотримання елементарних архітектурних норм та правил в історичній частині міста спотворило загальний ансамбль.

Державна служба охорони культурної спадщини Івано-Франківського головного управління туризму і культури ОДА, на думку місцевих краєзнавців, не виконує своїх функції. "Маємо низку яскравих прикладів у старій частині міста. Торговий центр "Легенда", ніхто не сперечається, що це сучасно досконала будівля. Проте, не фахівцю видно, будівля не вписується в архітектуру міста, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу Івано-Франківський краєзнавець Іван Бондарєв.

Певне архітекторам очі замилило, бо вони цього вперто не помічають. Іван Бондарєв переконаний центр Івано-Франківська має бути заповітною зоною. "Як не прикро, але Івано-Франківськ не попаде до ЮНЕСКО ніколи, тому що є будинки Бойка, "пластикова" Легенда".

Проблема незахищеності державою історичних пам’яток є не тільки в місті Івано-Франківську. Гуцульські церкви 16-18 ст. На Прикарпатті оббивають пластиковою вагонкою, проводять ремонтні роботи, які безжально руйнують храми.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі