друкувати


Зовнішнє тестування: Ще на два кроки ближче до ВУЗу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-08 07:19:40
Шостого травня в усіх регіонах країни відбулося зовнішнє тестування з історії України. У 850 пунктах тестування власні знання перевіряли 195118 учасників.

За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, напередодні ввечері до пунктів тестування було доставлено та взято під охорону МВС опломбовані контейнери з тестовими матеріалами. Переважна більшість учасників зовнішнього оцінювання виявила бажання складати тест з історії України українською мовою - 78,1%, у той час як російській віддали перевагу 21,6% від зареєстрованих учасників. Угорською отримали тестові завдання 0,1%, іншими мовами - ще менше. До проведення тестування було залучено 33444 осіб. Контроль тестування здійснювали спостерігачі від коаліції громадських організацій, які, за інформацією Громадянської мережі ОПОРА, були присутні практично у всіх регіонах України. За повідомленням організації, на кожному пункті було щонайменше троє спостерігачів: двоє - в аудиторіях, ще один в рекреаційній зоні. Минулого року кількість учасників тестування з історії України була вдвічі меншою - 98980 осіб.

В Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти було зареєстровано 41885 осіб, які зголосилися пройти тестування. Ця кількість майже на тисячу менша, ніж торік, і пояснюється демографічним показником. Також однією з причин зменшення кількості учасників зовнішнього незалежного оцінювання знань є те, що не реєструвались ті, хто свідомий своїх невисоких знань і розуміє, що викрутитись не вдасться. Крім цього, зведено до мінімуму пільгові категорії вступників.

У Коломийському районі шостого травня 207 випускників і бажаючих здобути вищу освіту здавали тестові випробування з історії України у приміщенні коломийських ЗОШ №2 і №5. Як розповів Ярема ГРИНЬОВСЬКИЙ, методист районного відділу освіти, відповідальний за проведення зовнішнього незалежного оцінювання, його завданням було забезпечити реєстрацію учнів, які братимуть участь у тестуванні, а також провести навчання педагогів, яких залучатимуть до процесу тестування у якості інструкторів і старших інструкторів. Таких інструкторів для тестувань з історії України було підготовлено 90 осіб. За його словами, тестування пройшло спокійно, про жодні порушення чи ексцеси невідомо.

Так само організовано сьогодні, восьмого травня, 112 майбутніх вступників з Коломийського району проходили тестування з біології. За їхньою роботою стежили 80 педагогів-інструкторів. 12 травня 48 майбутніх абітурієнтів тестуватимуться з фізики, 15 травня – з географії (90 випускників), 19 травня – з української мови (ця категорія вступників наймасовіша – 495 осіб). 26 травня 178 вступників здаватимуть тести з математики, 2 червня 21 вступник виконає тестові завдання з англійської мови, 3 червня всього шестеро вступників пройдуть тестування з німецької мови. Останнім із предметів для тестування буде хімія, її будуть здавати 5 червня 33 вступники. Результати тестувань будуть вислані школярам на кожну школу, а іншим абітурієнтам – на домашню адресу.

Про свої враження від першого етапу тестувань розповідає Марія БОЛЕДЗЮК, головний спеціаліст районного відділу освіти:

- Вважаю, щоб бути справді незалежним, таке тестування мало би проводитись не у приміщенні тих чи інших шкіл, а у окремих, саме для цього призначених приміщеннях. Адже у день тестування в школі повністю паралізується навчання. Чула, що в декого були проблеми із добиранням на тестування до міста, тільки деякі школи змогли організовано привезти дітей до пунктів тестування, решта добирались як кому вийшло. Також добре би було давати дітям ще один шанс протестуватися, тим, хто через поважні причини не зміг це зробити у визначений день. Наприклад, у моєї доньки-студентки, яка хотіла цього року вступити у ще один вуз, в день тестування з історії України був серйозний залік в інституті, який вона не могла пропустити. Через це донька не прийшла на тестування, хоча попередньо і зареєструвалася. Тепер змушена чекати цілий рік, щоб повторити спробу.

Щодо повторного шансу, то, як повідомляють у Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання, ті вступники, які не прийшли на тестування через хворобу чи з інших поважних обставин, мають написати заяву на ім’я директора регіонального центру оцінювання якості освіти Богдана ТОМЕНЧУКА. Тестування для такого абітурієнта відкладеться на місяць і відбудеться у так званий резервний день і в тому пункті, куди вступника скерують.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі