друкувати


У квітні громадяни здали 5087 одиниць зброї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-08 12:59:53
Як уже повідомлялося, у квітні цього року органи внутрішніх справ проводили місячник добровільної здачі громадянами зброї, вибухівки та спецзасобів. У результаті вжитих заходів, у тому числі роз'яснювальної роботи серед населення щодо існуючих норм чинного законодавства, яке звільняє від кримінальної відповідальності осіб, які добровільно здали зброю, боєприпаси, вибухові матеріали та спеціальні засоби, порядку їх здачі до органів внутрішніх справ людьми було добровільно здано 5087 одиниць різної зброї, понад 87 тисяч різних боєприпасів до вогнепальної зброї, майже 10,5 кілограма вибухових речовин, а також 166 снарядів, 97 мін та 58 гранат.

Варто зазначити, що зброя, яка потрапила до правоохоронців, надзвичайно різноманітна: 385 одиниць вогнепальної зброї військового призначення, 241 - нарізної спортивної та мисливської, 3865 - гладкоствольної зброї, 71 - саморобної та 290 одиниць іншої зброї. Окрім цього, громадянами здано 244 одиниці холодної зброї та 2015 одиниць спеціальних засобів, у тому числі тисяча 890 газових пістолетів та револьверів, 125 пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами. Для порівняння - торік що під час проведення аналогічного місячника здачі зброї громадяни здали в міліцію 4944 одиниці зброї, повідомляє ДЗГтаМД МВС України.

Підкреслюємо, що в період проведення місячника 532 громадянина фактично звільнено від кримінальної відповідальності за незаконне зберігання вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових матеріалів. Вони добровільно здали зброю, боєприпаси та вибухові речовини до органів внутрішніх справ.

Упродовж місячника із загальної кількості добровільно зданої зброї - 701 одиницю зареєстровано в особисте користування громадян, серед них - 16 одиниць мисливської нарізної зброї, 533 - гладкоствольної, 58 - холодної зброї, 86 газових пістолетів, револьвер та 10 пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами. Наразі вирішується питання щодо реєстрації в користування громадян ще 1047 одиниць зброї.

Також дві тисячі 618 одиниць зброї передано на склади озброєння Головного управління МВС та Управлінь МВС України для знищення, а 203 одиниці направлено на реалізацію.

Результати проведення місячника засвідчили, що до цього часу населення здає зброю військового призначення, боєприпаси до неї, снаряди, міни, гранати тощо часів Великої Вітчизняної війни. Цю зброю громадяни знаходять під час будівництва, ремонту старих будівель та проведення земельних робіт на присадибних ділянках.

Наприклад, житель міста Полтави добровільно здав до Київського райвідділу Полтавського міського управління пістолет "ТТ" без номера, гвинтівку без номера, револьвер, кулемет Дегтярьова – все часів Великої Вітчизняної війни, які він знайшов під час проведення земельних робіт. А житель Запорізької області добровільно здав 18 артилерійських снарядів різного калібру та дев'ять гранат "Ф-1", які він знайшов біля одного селища.

Варто зазначити, що більшість зданої зброї складається із гладкоствольної та нарізної мисливської, придбаної до впровадження її реєстрації в органах внутрішніх справ, а також та, яка залишилася після смерті власників і вчасно не була вилучена в родичів працівниками міліції.

Також більшість зброї із загальної кількості зброї та спеціальних засобів, які здано до органів внутрішніх справ, перебувало в особистому користуванні громадян. Так, із 241 зданих мисливських карабінів - 149 зареєстровано в органах внутрішніх справ, а із 3856 мисливських гладкоствольних рушниць - 2371 зареєстровано. Крім того, з тисячі 890 газових пістолетів, револьверів - 1474 зареєстровано. Така зброя та спецзасоби в переважній більшості здаються власниками на знищення через непридатність для подальшого використання.

Загалом під час проведення місячників добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових матеріалів з неконтрольованого обігу вилучається значна кількість небезпечних предметів та матеріалів, які вже не зможуть бути використані зі злочинною метою. Наприклад, житель Автономної Республіки Крим добровільно здав до ОВС шість тротилових шашок загальною вагою 2,4 кілограм.

Правоохоронці впевнені, що цьогорічні результати проведення органами внутрішніх справ місячника добровільної здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів позитивно вплинуть на криміногенну ситуацію в державі та підтверджують доцільність їх проведення надалі.

Обговорити на форумі