друкувати


На честь покровителя Пласту Святого Юрія пластуни проведуть перше таборування у році

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-07 03:24:28
Найближчими вихідними, 9-11 травня, пластуни Івано-Франківської області відкриють таборовий сезон традиційним заходом – "Святом Весни". Свято встановлено на честь опікуна Пласту – святого Юрія, якого Церква вшановує 6 травня.

Пластуни Прикарпаття проведуть "Свято Весни" в Чорному лісі поблизу с.Грабівка Калуського району. Сам захід пройде у формі змагань між юнацькими куренями. Особливістю цьогорічної імпрези буде те що легенда таборування присвячена історії українського кінематографу. Саме тому вся програма свята буде побудована на розповідях про українських режисерів та різноманітними заняттями пов’язаних з вітчизняним кіно. На акції пластове юнацтво матиме змогу позмагатись між собою у дефіляді, спортивних та інтелектуальних змагах, конкурсу-куховарення, смуги перешкод, конкурсу облаштування свого підтабору та ін. Очікується що в заході візьмуть участь близька трьохсот пластунів з нашої області, повідомляє прес-служба станиці Івано-Франківськ Пласту НСОУ.

"Свято Весни" для пластунів має особливе значення, адже це перше таборування у році. Традиційно, на ньому юнацтво перевірить свою практичну та теоретичну підготовку до літніх таборів.

Цікаво, що цьогорічне "Свято Весни" відбувається в рамках святкування 20-ти ліття відновлення Пласту в Україні. Саме тому пластуни всієї України матимуть певні спільні елементи програми.

Довідка про святого Юрія: Святий Георгій народився у III столітті в Каппадокії. Він походив із князівського роду. Його батько обіймав високу посаду в римському війську, однак незабаром його скарали на смерть за Христа, і мати з дитиною переїхала до свого маєтку в Палестину, у місто Ліди. Вона присвятила життя вихованню сина, навчила його Святому Письму, часто розповідала про християнських мучеників і про доблесний подвиг його батька.

Святий Георгій вступив на військову службу і завдяки своїм здібностям і мужності, виявлених у боях, вже в молодості одержав звання полководця і трибуна при імператорі Діоклетіані. Він стає радником, супутником, наближеним імператора. Однак, коли Діоклетіан почав гоніння на християн, Святий Георгій не вагаючись відмовився від слави, почестей і земних благ і встав на захист віри свого батька – християнства. Міцний, непоборний воїн, він зазнав тяжких мук за сповідування Христа і загинув від них. І за цей подвиг в ім'я віри Церква нарекла його Побідоносцем.


Для пластунів св. Юрій став зразком непохитності віри, доброти та відважності.

Обговорити на форумі