друкувати


Прикарпаття: З початку року – понад 70 злочинів у сфері лісового господарства

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-07 02:20:32
З урахуванням специфіки завдань міліції у регіоні зі значними лісовими масивами підрозділи органів внутрішніх справ Івано-Франківщини пріоритетної уваги надають контролю за ситуацією у сфері лісового господарства.

Основні зусилля правоохоронців спрямовані, зокрема, на виявлення і припинення злочинів, наслідки яких можуть завдати чималих збитків державним та громадським інтересам. До прикладу, з 71 злочину, виявленого у поточному році в лісовому господарстві, майже кожен третій – економічної спрямованості. Тобто йдеться про викриті факти зловживання службовим становищем, службового підроблення, привласнення або розтрати майна. Минулого тижня за матеріалами співробітників спеціального відділу УДСБЕЗ по боротьбі зі злочинністю у сфері лісового господарства порушено ще одну кримінальну справу: через зловживання службовим становищем службовцями лісової охорони Делятинського відділення Прикарпатського військового лісгоспу стали можливими незаконні порубки ділової деревини, що спричинило збитки на суму майже 340 тисяч гривень.

Загалом же за чотири місяці цього року правоохоронні органи краю завершили розслідуванням і направили до суду 46 кримінальних справ за злочинами у лісовій галузі.

Відповідна профілактична робота щодо недопущення незаконних порубок лісу здійснюється й безпосередньо в лісових масивах, де працюють мобільні групи міліції і фахівці лісового господарства. Досить сказати, що лише протягом останньої доби у двох районах – Долинському та Косівському – правоохоронці задокументували п’ять фактів незаконних порубок, безпосередньо затримавши лісопорушників.

Зокрема, у Долинському районі затримано 36-річного чоловіка, причетного до самовільної рубки 14 хвойних дерев. Деревину доправлено на зберігання в агролісгосп, а порушник притягується до відповідальності. Іншого лісопорушника правоохоронці затримали якраз у лісі, коли той перевозив власним автомобілем викрадені букові дерева. Натомість у Косівському районі дільничний інспектор міліції з’ясував причетність до самовільних порубок лісу двох мешканців села Пістинь. За незаконну порубку дерев чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність у вигляді як стягнення штрафу, так і позбавлення волі з конфіскацією незаконно добутого.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області
Обговорити на форумі