друкувати


"Rzeczpospolita": Письменники обурені діями Google

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-07 01:07:58
Польські автори здивовані та роздратовані згодою американського суду на те, щоб Google сканував їх книжки – пише "Rzeczpospolita". Комп’ютерний гігант створює величезну електронну бібліотеку, в якій з'являться також польські праці.

- Вперше про це чую, ніхто мене не повідомив, - здивувалася Małgorzata Musierowicz, а також й інші опитані "Rzeczpospolita" письменники, у тому числі Olga Tokarczuk, Wojciech Kuczok i Ewa Lipska. Більшість з них реагує з обуренням. - Google не має влади наді мною - коментує Ryszard Krynicki.

А Kuczok говорить: - Коли ви почуєте, що хтось в Америці прийняв рішення про те, що стосується мене, я починаю обурюватися. Мені потрібно зателефонувати до видавця.

Планів Google не знають також керівники видавничих будинків, в тому числі Czytelnika, Czarnego i Literackiego. І відповідно до законодавства США, якщо Google хоче скористатися їхніми працями, то повинен гарантувати їм та письменникам 63% доходів від використання книг. Крім того, вони можуть в письмовій формі не погодитися на співпрацю з компанією Google.

Термін для подачі таких позовів вже минув, але кілька днів тому у Нью-Йорку суд продовжив його до 4 вересня.

- Наші видавці і автори відчувають, що дії Google дуже реальні - каже Piotr Marciszuk з Польської палати Книги. - Але на даний момент зацікавлені в цьому питанні.

Обговорити на форумі