друкувати


Російський газ подешевшав. Майже на 100 доларів…

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-28 03:12:54
У другому кварталі цього року ціна російського газу для України становитиме 270 доларів за тисячу кубометрів. Про це повідомив прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський.

За його словами, домовленості про нову ціну досягли українська енергетична компанія та російський "Газпром".

Нагадаємо, у першому кварталі року за тисячу кубометрів російського газу Україна платила 360 доларів. Обсяг імпорту блакитного палива до України склав 2,5 мільярда кубометрів.

Згідно довгостроковим контрактам про постачання і транзит газу, укладеним між Україною та Росією 19 січня цього року, ціна "блакитного палива" для України цього року буде змінюватися щоквартально.

Ціна формуватиметься за "формульним" підходом і буде залежати від цін нафтопродуктів на світових ринках.

За прогнозом "Нафтогазу", надалі ціна російського блакитного палива для України буде знижуватися. Так, у третьому кварталі року вона повинна становити 219 доларів за тисячу кубометрів, а у четвертому кварталі - 162 долари.

У середу, 29 квітня, газові питання у Москві обговорять прем'єри України та РФ Юлія Тимошенко і Володимир Путін.

На їхній зустрічі зокрема йтиметься про скорочення обсягів російського газу, який закуповує Україна. Раніше з'являлася інформація, що РФ оштрафує Україну на 500 мільйонів доларів за недобір блакитного палива. Втім, пізніше заяви про штраф були спростовані, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі