друкувати


Мексіка: Від свинячого грипу загинули більше ста людей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-27 12:04:51
Від свинячого грипу в Мексиці померли 103 людини. Такими є дані за станом на вечір 26 квітня. 1614 госпіталізовані з симптомами хвороби. У Мексиці, де госпіталізовані півтори тисячі людей, введено карантин. США готуються до надзвичайного стану, а в Європі "полюють" на мексиканських туристів.

У свою чергу, Кеджі Фукуда, тимчасово виконуючий обов'язки помічника генерального директора Всесвітньої організації охорони (ВООЗ) здоров'я з питань безпеки у області охорони здоров'я і навколишнього середовища, заявив, що вірус свинячого грипу, який зараз розповсюджується і на європейські країни, може продовжити мутувати і стати "небезпечнішим", проте світ зараз готовий краще до подібних викликів.

"Так, цілком можливо, що цей вірус еволюціонує. А коли віруси еволюціонують, очевидно, що вони можуть стати небезпечнішими для людей", - відзначив Фукуда.

Проте, експерти ВООЗ до 28 квітня не ухвалюватимуть рішення з приводу того, чи підніматимуть рівень вірогідності переходу виниклого вірусу в глобальну епідемію з третього до четвертого, що означатиме "значне збільшення ризику пандемії". Фукуда пояснив це рішення тим, що ВООЗ потребує більшої кількості інформації про "поведінку" вірусу.

"Нам насправді необхідно знати про епідемію набагато більше, ми повинні розуміти поведінку цих вірусів", - сказав Фукуда.

Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Маргарет Чен заявила, що спалах захворювання в Мексиці має "потенціал пандемії". Відносно небезпеки її виникнення, Фукуда сказав, що в даний час світ краще підготовлений до подібного роду викликів, ніж у минулому.

Після епідемії атипової пневмонії в 2003 році і в умовах безперервних випадків зараження і загибелі людей від вірусу пташиного грипу держави у всьому світі посилили контроль за розповсюдженням вірусних захворювань і краще до них готові, зокрема завдяки підготовці необхідної кількості потрібних препаратів для боротьби зі захворюваннями, відзначив Фукуда.

Сама ж ВООЗ володіє запасом близько п'яти мільйонів доз антивірусного препарату Таміфлю, а виробники медикаментів значно розширили свої можливості, що дозволить у разі потреби збільшити об'єми виробництва необхідних ліків і вакцин.

Світовий банк виділив Мексиці понад 200 млн доларів у вигляді позик. 25 млн доларів будуть направлені на придбання медикаментів та устаткування, а ще 180 млн - на проведення необхідних операцій по боротьбі з захворюванням.

Раніше влада Мексики офіційно підтвердила факт смерті лише 20 людей від свинячого грипу H1N1. У США вірусом заразилися 20 людей, в Канаді - шестеро.

У США в галузі суспільного здоров’я через спалах захворювання буде оголошено надзвичайний стан. Введення надзвичайного стану дозволить нам здійснити низку необхідних заходів, аби запобігти поширенню захворювання. Зокрема, що буде посилений прикордонний контроль. Разом з тим, ситуація не дає права лікарської перевірки людей, що слідують в США з Мексики, звідки вірус потрапив в країну.

У великих аеропортах всього світу посилені заходи безпеки через поширення свинячого грипу, йде "полювання" на мексиканських туристів. Проте вірус вже досяг Європи. Пасажири міжнародних авіарейсів з Мехіко з підозрою на свинячий грип госпіталізовані в Іспанії, Франції, Ізраїлі, Новій Зеландії, Великобританії та інших країнах.

Зазначимо, що в Міжнародному аеропорту Бориспіль превентивних заходів з перевірки авіапасажирів, що прилітають із США і Мексики на предмет виявлення заражених свинячим грипом, поки що не проводять.

Тим часом, в Росії створена урядова комісія з попередження проникнення вірусу до країни.

Науковці вже заявили, що імунітету до цього штаму вірусу в людей немає. За даними Росспоживнагляду, внаслідок мутацій вірус змінив свої біологічні властивості та отримав здатність інфікувати людей та викликати важкі клінічні форми захворювань, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі