друкувати


Винахідників поцінуємо, за творчість заплатимо

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-24 11:45:51
26 квітня світове співтовариство відзначає Міжнародний день інтелектуальної власності.

Цей день був заснований Генеральною Асамблеєю Всесвітньої організації інтелектуальної власності — організації, що сприяє охороні та розвиткові інтелектуальної власності у всьому світі — у 2000 році. Хоча рішення про створення цієї організації було прийнято ще в 1967 році на Стокгольмській конференції, де зібралися представники держав членів Парижської і Бернської конвенцій.

В 1974 році організація отримала статус спеціалізованого закладу ООН. Її головні завдання — це сприяння в охороні інтелектуальної власності в усьому світі, контроль за виконанням міжнародних угод, розробка нових принципів у галузі інтелектуальної власності. Організацією визначено два основні види власності промислові досягнення (товарні знаки, промислові розробки) та інтелектуальну (літературні, музичні, художні, фото та кіно вироби). Сьогодні до організації належать 184 держави та ще 250 держав-спостерігачів.

До речі про інтелектуальну власність почали говорити недавно, хоча вперше про, скажімо, патент, уже знали на початку ХVІ століття. Але про право на твори мистецтва, літератури, товарні знаки почали говорити тільки в середині ХІХ століття.

Сьогодні відзначення дня інтелектуальної власності сприяє зростанню інформованості громадян про те, як патенти, авторське право, товарні знаки і промислові зразки впливають на повсякденне життя; роз’ясненню того, яким чином охорона прав інтелектуальної власності сприяє розвитку творчої та інноваційної діяльності та підвищенню поваги до інтелектуальної власності; визнання творчості та внеску авторів і новаторів у розвиток суспільства.

Підготувала Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі