друкувати


Коломия готується до фестивалю "Писанка". Запрошуємо!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-23 06:55:32
На Провідну неділю в місті Коломиї стартує унікальний обласний фестиваль "Писанка". Коломия є культурно-мистецьким центром Прикарпаття, де знаходиться єдиний в світі музей писанкового розпису. Логічно, щоб фестиваль проводився саме в нас. Фестивальні дні об’єднують цікаві концертні програми за участю народних аматорських колективів області, де звучатимуть веснянки, гаївки, будуть проводитися великодні ігри, театралізовані сценки традиційні обрядові дійства, хореографічні композиції.

Організаторами та засновниками фестивалю виступають управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації, управління освіти і науки облдержадміністрації та Коломийська міська рада.

"Запрошуємо і коломиян і гостей нашого міста прийняти участь у фестивалі. Переконаний, що буде дуже цікаво спостерігати за роботою талановитих майстрів звідусіль, також будуть ремісники, скульптори, художники, фотографи і можна буде споглядати на витвори мистецтва, які примножують багатство нашого краю та представляють нас на теренах цілої України. Цей фестиваль покликаний познайомити із знаними в світі митцями та вшанувати їх, а також привити любов жителів нашого міста до тих унікальних витворів мистецтва, які виробляються саме тут, щоб люди повернулися до нашої історії, до нашого мистецтва." - з такими словами звернувся до всіх секретар Коломийської міської ради, Ігор Граділь.

Фестиваль проводиться традиційно в першу суботу – неділю після Воскресіння Христового і триває протягом двох днів. На святково оформлену площу перед єдиним у світі Музеєм писанкового розпису два роки (2007-2008 рр.) в час Великодніх свят з’їжджалося чимало майстрів писанкового розпису, поціновувачів українського народного мистецтва. На виставці очі губилися серед маленьких шедеврів, адже до міста над Прутом привозили свої великодні композиції писанкарі з різних регіонів Прикарпаття, а вони вважаються чи не найкращими в Україні. Тут же можна було й самому спробувати розписати писанку. Майстри охоче навчали бажаючих та радо передавали секрети своєї творчості. А загалом, відчувалося, що протягом всіх фестивальних днів в Коломиї було свято, на яке можна було одягнути вишиванку, коралі, хрестики й дукачі, купити писанку і послухати давні українські пісні.

В рамках фестивалю організовується виставка-продаж різних видів декоративно-ужиткового мистецтва: лозоплетіння, вишивки, ткацтва, гончарства, килимарства, різьбярства, бондарства, національного одягу, художніх виробів зі шкіри, бісеру, сиру та ін., а також можливе проведення окремих майстер-класів для майстрів різних видів за попередніми заявками.

Основною метою проведення фестивалю є вдосконалення школи традиційного народного мистецтва декоративного розпису, відродження розвитку писанкарства, виявлення та підтримка обдарованої молоді, яка цікавиться історією та збереженням народних традицій. Фестиваль ставить перед собою ряд завдань, а саме: збереження і примноження національних традицій народного мистецтва писанкового розпису; популяризація технік та шкіл, творчих стилів і новітніх методик для широких кіл поціновувачів писанкарства; заохочення учнівської молоді до освоєння мистецтва писанкового розпису і поширення його, як традиційно-родинного; широка популяризація писанки, як національного символу Великоднього християнського дійства та унікального мистецького витвору в українському фольклорі та різних напрямках декоративно-ужиткового мистецтва; ознайомлення з традиціями писанкарства різних регіонів України, Європи та світу.

Географія учасників різноманітна: крім представників різних регіонів області у фестивалі брали участь народні майстри з Львівської, Тернопільської, Чернівецької, Полтавської та інших областей України. Цього року очікують учасників ще із Кам’янця-Подільського. Народні аматорські колективи будуть переважно з нашої області, а майстри декоративно-ужиткового мистецтва приїдуть як з Івано-Франківщини та сусідніх областей, так і з інших регіонів.

Зареєстровано 38 учасників, а фактично народних аматорських колективів є більше сорока, які будуть виступати два дні перед музеєм Писанки. Всіх зареєстрованих учасників, які зголосилися на нічліг буде розміщено в садибі "На куті". В порівнянні з минулими роками кількість учасників виросла більше, ніж удвічі. Так, 2007 року їх було 16, наступного 2008 року – було вже 24. Прогрес та розвиток фестивалю виражається і в ряді інших статистичних даних. Наприклад, майстер-клас об’єднав собою в перший рік проведення фестивалю 100 писанкарів, наступного року – 120, а цього року очікується вже 160 умільців на святі. Виставка-продаж збільшила свої потужності вдвічі відносно стартового року. В перші роки організація та фінансування фестивалю повністю лягли "на плечі" міської ради і кошти виділялися лише з міського бюджету та недержавних установ, підприємств та благодійних внесків (2007р. – 15 тис. грн, 2008р. – 20 тис. грн, 2009р. – 20 тис. грн), але цього року кошторис фестивалю збагатився на 10 тис. грн за рахунок надходжень з обласного бюджету.

Майстри писанкового розпису, які пишуть воском, будуть в приміщенні Народного дому і пов’язано це з тим, що віск потребує тепла, захисту. Він не любить протягів, холоду. Між умільцями проводитиметься конкурс на кращу писанку, оцінюватиме роботи кваліфіковане журі в різних номінаціях та за багатьма критеріями. Конкурсантів, що посядуть 1-3 місця будуть нагороджуватися дипломами та призами фестивалю, а всім іншим учасникам вручать подяки за участь у святі.

Мирослав Ясінський, відомий коломийський митець, розробив неординарний логотип фестивалю. Також цікавими виявилися ідеї щодо розробки паперових медальйонів, які будуть носити учасники.

Уляна Мандрусяк, начальник відділу культури і туризму Коломийської міської ради, зауважила, що з самого початку фестиваль був зареєстрований, як обласний, але тепер ведеться робота над перспективою фестивалю стати всеукраїнським.

На питання про офіційних гостей фестивалю пані Уляна зазначила, що почесне право відкриття фестивалю покладено на Миколу Палійчука голову Івано-Франківської ОДА та Василя Гладія, заступника голови облдержадміністрації.

Також зазначимо, що безпосередньо на фестивалі працюватиме волонтерська група, яка буде допомагати реєструвати учасників, їх розміщувати та надавати необхідну інформацію для того, щоб гості могли вільно зорієнтуватися в нашому місті.

Ведеться також клопітка робота комунальною службою до підготовки проведення фестивалю: посадили дерева у сквері біля музею "Писанка" та впорядкували газон, висадили квіти на клумбах коло музею, відновили енергозабезпечення туалету біля кінотеатру "Джерело", встановили додаткові урни для сміття, прибрали автостоянку по вул. Шевченка та ін. за що відповідає начальник міського відділу управління комунальним майном Мирослав Семчук.

Отже, фестиваль – молодий, але вже голосно про себе заявив далеко за межі нашого регіону, тому, шановні коломияни, давайте разом підтримаємо наші традиції та доведемо всім, що недаремно Коломию називають писанковою.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Стаття по темі: В Коломиї розпочався обласний фестиваль "Писанка"



Положення про проведення обласного фестивалю "Писанка-2009"

I. Мета і завдання фестивалю:
1.1. Збереження і примноження національних традицій народного мистецтва писанкового розпису;

1.2. Популяризація технік і шкіл, творчих стилів і новітніх методик для широких кіл поціновувачів писанкарства;

1.3. Виявлення і підтримка обдарованих дітей та юнацтва; заохочення учнівської молоді до освоєння мистецтва писанкового розпису і поширення його, як традиційно-родинного;

1.4. Широка популяризація писанки, як національного символу Великоднього християнського дійства та унікального мистецького витвору в українському фольклорі та різних напрямках декоративно -ужиткового мистецтва;

1.5. Ознайомлення з традиціями писанкарства різних регіонів України, Європи та світу.

ІІ. Засновники та організатори фестивалю:
2.1. Управління культури облдержадміністрації;

2.2. Управління освіти і науки облдержадміністрації;

2.3. Коломийська міська рада.

III Місце проведення фестивалю:
м.Коломия – культурно-мистецький центр Прикарпаття, де знаходиться єдиний у світі музей писанкового розпису.

IV Час проведення:
4.1. Фестиваль проводиться щорічно в першу суботу – неділю після Воскресіння Христового і триває два дні.

V. Умови проведення фестивалю:
5.1. До участі в обласному відкритому фестивалі "Писанка" запрошуються майстри писанкарства, а також учасники дитячих і учнівських студій писанкового розпису Івано-Франківщини, а також, із сусідніх областей та інших регіонів України;

5.2. В рамках фестивалю організовується виставка-продаж різних видів декоративно-ужиткового мистецтва: лозоплетіння, вишивки, ткацтва, гончарства, килимарства, різьбярства, бондарства, національного одягу, художніх виробів зі шкіри, бісеру, сиру та ін., а також надається можливість проведення окремих майстер-класів для майстрів різних видів за попередніми заявками;

5.3. Фестивальна видовищна програма включає в себе фольклорно-етнографічні твори Великоднього християнського і календарно-обрядового змісту, зокрема: великодні ігри, гаївки, веснянки, театралізовані сценки та хореографічні композиції, тематичну пісенну творчість і формується за попередніми заявками тих колективів і учасників, які бажають стати учасниками фестивалю;

5.4. Всі учасники фестивалю повинні бути одягнені в національний одяг, характерний для регіону, який вони представляють;

5.5. Учасники-писанкарі подають не пізніше, як за два тижні до початку фестивалю в Коломийський музей писанкового розпису для оформлення фестивальної виставки готові писанки-видутки (до 20 шт.), галунки, крашанки, дряпинки (шкрябанки) та інші види, що відповідають народним традиціям писанкарства регіону з відповідними назвами орнаментів, символічних знаків розпису;

5.6. Учасники представляють на конкурс різні Великодні композиції;

5.7. Учасники обласного відкритого фестивалю "Писанка" за два тижні до початку фестивалю подають до оргкомітету анкету-заявку (додається).

VI. Оцінювання конкурсантів:
6.1. Оцінювання конкурсантів фестивалю здійснює професійне журі;

6.2. Журі здійснює оцінювання конкурсантів за такими критеріями:
- глибина знань учасника традицій свого регіону у сфері декоративно-ужиткового мистецтва;
- композиційність та багатобарвність (колористика);
- різноманітний характер орнаментальних мотивів;
- декоративність зображення;
- художня і технічна довершеність.

VII. Нагородження учасників фестивалю:
За підсумками фестивальної програми журі визначає переможців:
7.1. Конкурсанти, що посіли 1-3 місце нагороджуються дипломами та призами фестивалю;
7.2. Всім учасникам вручаються подяки за участь у фестивалі;
7.3. Керівниками, які підготували переможців та призерів, нагороджуються грамотами;
7.4. В ході фестивалю журі має право встановлювати спеціальні дипломи та відзнаки.

VIII. Організаційно-методичне забезпечення фестивалю:
8.1. Загальне керівництво по підготовці та проведенню фестивалю покладається на організаційний комітет, склад якого затверджується засновника.

IX. Кошти фестивалю:
9.1. Кошти фестивалю формуються за рахунок внесків державних і недержавних установ, підприємств, підприємств та благодійних внесків.

X. Фінансові умови:
10.1. Фінансування затрат, пов’язаних з проведенням фестивалю, проводить дирекція фестивалю за рішенням оргкомітету;

10.2. Оргкомітет забезпечує учасникам фестивалю нічліг на 1 ніч при умові вчасно поданої заявки;

10.3. Витрати на проїзд та харчування учасників фестивалю – за рахунок установи, яка їх відряджає.

XI. Адреса дирекція фестивалю:
78200, Івано-Франківська область, м.Коломия, вул.Театральна, 27, Коломийський міський відділ культури і туризму. Тел./факс: (03433) 20245

Програма проведення обласного відкритого фестивалю "Писанка". м.Коломия

25 квітня 2009 року
09.00-12.00 Приїзд та реєстрація учасників фестивалю (Музей писанкового розпису)

12.00 Урочисте відкриття фестивалю (площа перед Музеєм писанкового розпису)

13.00-15.00 Круглий стіл "Важливість збереження традиційної писанки в локальних центрах розвитку декоративного розпису" (Коломийський музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й.Кобринського)

13.00-18.00 Мистецька програма фестивалю за участю колективів аматорської народної творчості (площа перед Музеєм писанкового розпису)

13.00-18.00 Виставка-продаж творів декоративно-ужиткового мистецтва (площа перед Музеєм писанкового розпису)

13.00-22.00 Українські Великодні вечорниці для молоді (міський будинку культури "Коломийський молодіжний центр")

20.00-22.00 Розважальний вечір "Коломийська забава" (площа перед Музеєм писанкового розпису)

26 квітня 2009 року
09.00-11.00 Святочна Літургія на честь Провідної неділі (православні та греко-католицькі церкви міста)

11.00-17.00 Виставка-продаж творів, декоративно-ужиткового мистецтва (площа перед Музеєм писанкового розпису)

13.00-17.00 Святкова фестивальна мистецька програма за участю колективів аматорської народної творчості (площа перед Музеєм писанкового розпису)

14.00-15.00 Нагородження переможців та вручення подяк учасникам фестивалю.

17.00 Урочисте закриття фестивалю (площа перед Музеєм писанкового розпису)

Обговорити на форумі