друкувати


Прикарпаття: Конференція з питань розвитку музейної справи і туризму

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-23 05:02:12
23–24 квітня управлінням культури облдержадміністрації та головним управлінням з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації за підтримки програми малих проектів МАТРА КАП Посольства Королівства Нідерландів в Україні проведено обласну конференцію з питань розвитку та популяризації музейної справи і туризму Прикарпаття.

Музейна справа надзвичайно тісно пов’язана з галуззю туризму – тому тема спільної популяризації цих галузей обрана не випадково. Учасниками конференції були близько чотирьох десятків представників музейних установ (державних, громадських та приватних), фахівці управління культури та управління туризму.

На даний час в області функціонують 16 державних і 100 громадських музеї, в яких є на збереженні понад 270 тис. експонатів. Упродовж минулого 2008 р. музейні заклади відвідали майже 450 тис. осіб. Впродовж 2008 року було відкрито понад 240 виставок, організовано 7000 екскурсій.

Перед присутніми з вступним словом виступили: начальник управління культури обласної державної адміністрації В.Федорак та начальник управління туризму облдержадміністрації Н.Гасюк. Вони наголосили на важливості розвитку та популяризації музейної справи і туризму на Прикарпатті, розповіли про реалізовані проекти та плани на майбутнє. Двома управліннями спільно з радою туризму реалізовано проект "Музейне коло Прикарпаття", завдяки якому мешканці та гості нашого краю мають можливість ознайомитися з інформацією про усі музеї області. Створено довідник про музеї на світовій інтернет–мережі (www.museum.if.ua).

Своїми роздумами про минуле музеїв області, проблематикою їхньої діяльності поділилися О.Синиця (ветеран музейної справи, краєзнавець, директор краєзнавчого музею в 1956-1985), М.Дейнега (директор Івано-Франківського обласного художнього музею), Я.Штиркало (директор Івано-Франківського краєзнавчого музею), Я.Ткачук (директор Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського), С.Каспрук (директор Музею визвольних змагань Прикарпатського краю), Р.Фабрика (власник приватного музею).

Наголошено на тому, що музеї є методичною і практичною базою; на потребі проведення виставкової роботи, показі фондових колекцій. Потребою найближчого часу є продовження фотофіксації музейних колекцій, запровадження у роботі музеїв сучасних інформаційних технології з єдиною уніфікованою системою музейної комп’ютеризації.

Після завершення пленарного засідання, робота конференції відбувалася у формі секційних засідань – музейництва та туризму. До працівників музейної галузі долучилися представники туристичного напрямку.

Завершилася конференція прийняттям резолюцій. Учасники конференції наголосили на потребі проведення подібних заходів, які є підсумком поточної роботи та мотивацією для праці в майбутньому.

Резолюція обласної конференції з питань розвитку та популяризації музейної справи і туризму Прикарпаття

23 квітня 2009 року, м.Івано-Франківськ

Ми, працівники музеїв Івано-Франківської області - учасники обласної конференції, заслухавши та обговоривши виступи запрошених та гостей, з метою подальшого формування сприятливого середовища для збереження, популяризації та розвитку музейної справи і туризму Прикарпаття вважаємо за доцільне акцентувати увагу державної та обласної влади на необхідності:

1.Провести громадські обговорення щодо внесення змін до Закону України "Про музеї".

2.Звернутися до Міністерства культури і туризму України з пропозиціями:

-розробити і затвердити інструкцію ознакування туристичних маршрутів в Україні, а також сприяти запровадженню окремої групи дорожніх знаків "Знаки дорожні туристичні" для встановлення на автомобільних шляхах до об'єктів культури, природи та туристичної інфраструктури;

-на державному рівні організувати рекламно-маркетингову підтримку діяльності музеїв України;

-сприяти формуванню механізмів, які заохочують залучення меценатів та спонсорів до збереження історико-культурного надбання, сприяють нарощенню можливостей для фінансової підтримки закладів культури та музеїв.

3.Звернутися до обласної ради та обласної державної адміністрації з пропозиціями:

-створити в області цільову реставраційну палату;

-передбачити кошти в місцевих та обласному бюджетах на забезпечення безпеки музейних фондів, в т.ч. встановлення сигналізації та відео-нагляду, забезпечення охорони;

-провести спеціалізовані семінари з питань паспортизації музеїв, сучасних вимог до облаштування експозиції, обговорення законодавчих ініціатив;

-терміново вирішити питання щодо проведення ремонту автошляхів та покращення транспортного сполучення в області;

-здійснити роботи з встановлення спеціальних туристичних знаків до музеїв на автомобільних шляхах області;

-сприяти підготовці необхідних кадрів, зокрема - музейних екскурсоводів зі знаннями іноземних мов.

4.Звернутися до головного управління з питань туризму євроінтеграції, зовнішніх зв'язків та інвестицій облдержадміністрації з пропозицією при проведенні рекламно-інформаційних та ознайомчих турів для представників засобів масової інформації та туристичних підприємств по області передбачати відвідання музеїв Івано-Франківщини.

5.Підтримати ідею створення обласної профільної асоціації музеїв Прикарпаття та рекомендувати музеям області долучитися до її формування та подальшої діяльності.

6.Рекомендувати музеям області подавати Регіональному туристично-інформаційному центру інформацію про актуальні події в музейних установах для її поширення серед туристичних організацій, туристів засобами Інтернет, телефонного та електронного зв'язку.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі