друкувати


42 роки тому на Коломийщині підняли національний прапор

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-23 03:50:31
1967 року Радянський Союз гучно святкував п’ятдесяту річницю Жовтневої революції. Народ рапортував рідній партії про досягнення, освідчувався у любові до неї і запевняв, що давно викорінив буржуазно-націоналістичні пережитки. Так чи інакше, але й у ті часи Великдень, який партійні чиновники вважали теж пережитком, викорінити ніяк не вдавалося. Його відзначали всі, хто відкрито, не боячись за посаду, якої не мали, а хто й підпільно, не афішуючи прищеплені з діда-прадіда традиції.

Святкували люди Великдень і в Дебеславцях Коломийського району. В неділю все було традиційно, снідали свяченим, ходили в гості. А в понеділок на найвищій точці села люди побачили, як вітер розвіває невідомо яким сміливцем встановлений синьо-жовтий прапор. На той час це був безпрецедентний вияв національного духу, подія стала новиною номер один, люди з уст в уста передавали один одному великодню історію в Дебеславцях. Той Великдень став провісником воскресіння народного духу, який заявив про себе на повні груди.

Ось і знову зібрались на Замковій горі в Дебеславцях люди з усього району біля хреста, встановленого у пам'ять про ту подію 42-річної давності. Щороку світлого вівторка сюди сходяться свідомі українці і згадують ті непрості часи. Саме на таких "стовпах національного волевиявлення" і тримаємось ми як народ, як українці…



Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі