друкувати


Великоднє привітання єпископа Миколая Сімкайла

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-18 10:33:37
Великоднє привітання Правлячого Архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії єпископа Миколая Сімкайла.

Всечесним отцям, преподобним ченцям і черницям, вірним Коломийсько-Чернівецької єпархії!

Воскресіння день, просвітімся люди:
Пасха, Господня Пасха, від смерті до жизні
і від землі до небес Христос Бог нас перевів,
переможну пісню співаючи.
(Пасхальна утреня)


Христос Воскрес! Воістину Воскрес! Ці слова перемоги життя над смертю і запевнення нашого Воскресіння почули вперше від Ангела Божого побожні жінки, які раннім ранком прибігли до порожнього гробу, із котрого Христос Воскрес із мертвих. Їхній смуток і жаль, котрий провадив їх через Голгофу, розп’яття і смерть Ісусову, враз перемінюється на радість, що стала радістю і перемогою для всіх людей, бо Христос Воскрес і нашу смерть перемінив на життя вічне. Смерть уже немає влади над людиною, а тільки стає перехідним етапом від дочасного у вічне життя і вписується у її біографію. "Воскрес Ісус із гробу, як провістив, подав нам життя вічне і милість велику" – радісно співаємо сьогодні по всіх наших храмах, потверджуючи цю велику правду і надію на безмежний Божий Дар і доброту та запевнення на щасливу вічність.

Празник Христового Воскресіння називається Пасхою, бо в часи Христа на юдейську Пасху збиралися послідовники Мойсея в Єрусалимі для заколення і спільного споживання пасхального ягняти. Слово "Пасха", за словами святого Амврозія Медіоланського, означає згадку про вихід євреїв з рабства єгипетського.

Старозавітню Пасху Христос замінює і Сам займає місце Пасхальної Жертви та переводить людство із темряви до світла, від смерті до життя, від землі до неба, із грішного світу в Царство свого Отця Небесного. Тому із радістю і піднесеним настроєм сьогодні співаємо: "Воскресіння день, просвітімося люди! Пасха Господня, Пасха - від смерти бо до життя і від землі до небес Христос Бог нас перевів, - перемоги пісню співаємо".

Есхатологічне Пасхальне Таїнство повинно закінчуватись для християн смертю, воскресінням і зустріччю з Господом. Земна Пасха приготовляє нас усіх до Небесної Пасхи і означає не тільки пережиття тайни смерті і Воскресіння Христа, а також Небесний бенкет, до якого ми всі прямуємо.

У цей Богом благословенний день, що його створив Господь, хочу і бажаю радіти разом з вами, любі мої духовні діти. Ми з вами, особливо із вірними нашої Церкви старшого і середнього покоління, перейшли через складні і небезпечні лабіринти атеїзму, гоніння і переслідування греко-католицької Церкви безбожним комуністичним режимом, часи виходу із підпілля і становлення Церкви та української держави. Дорого прийшлось Церкві заплатити за волю і свободу – терпіннями і мученичою смертю наших ієрархів, священиків, монахів та монахинь, які життя віддали за Христа і Його Церкву.

Згідно рішенням Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви минулий рік був проголошений Роком християнського покликання, а у 2009 році особливий наголос Церква ставить на священичому покликанні.

Першочергова увага звертається на надзвичайно важливій ролі духовенства на дорозі до майбутності, в якій пануватиме правда, краса і добро. Тому, сердечно прошу все духовенство, чернецтво та вірних єпархії щиро молитись за гідне покликання до стану священичого, монашого, та за гідне душпастирське служіння всіх моїх священиків, беручи за приклад служіння на волі, а особливо в ув’язненні Блаженного Священомученика Омеляна Ковча, нашого земляка із с. Космач, 65-у річницю мученичої смерті та 120-у річницю народження якого відзначаємо в ці дні.

Блаженний Омелян Ковч зумів показати ідеал Христової любові і жертви не тільки для українців, а й для поляків, євреїв, німців, даруючи світло Христової Свободи тим, які Його не мали, і за це віддав своє життя у концентраційному таборі "Майданек" та сьогодні, разом з нами, із Небесних висот радіє славному відродженню Церкви, України та славному Христовому Воскресінню.

Просімо у Покровителя душпастирів нашої Церкви Блаженного Омеляна Ковча заступництва перед Воскреслим Спасителем Ісусом Христом, щоб Владика Милосердний, який розрушив ворота аду і Своєю Пасхою перевів нас до Життя, благословляв кожен наш добрий крок дорогою Віри, Правди і Любові.

І не тільки просімо, але й співпрацюймо з Божою Ласкою, яку щедро зливає на нас Воскреслий Господь, несучи радість Христового Воскресіння у наші родини, парафії, місця праці чи служіння, приймаючи і даруючи Світло Господнє, яке Любов’ю і Прощенням засіяло з темряви гробу на всіх нас. Тому каже св. Іван Золотоустий: "Господня трапеза готова – розкошуйте всі! Пасха свята – нехай ніхто не виходить голодним! Усі відживляйтеся святом віри, всі споживайте з багатства Божої доброти!"

Нехай же Божа доброта наповнить наші серця, прожене страх і невпевненість, відкине клопоти і переживання, і дарує кожній душі християнській радість Господа свого! Нехай Воскреслий Христос благословить всіх вас, додає сил духовних і фізичних, дарує вміння долати життєві перешкоди і випробування з Богом, та примножує даровані нам отцем Небесним таланти, щоб ми всі разом, під звук церковних дзвонів з радістю заспівали: „Воскресіння день! Просвітімся торжеством, і одні одних обнімімо, та скажімо: ...".

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії
єпископ Миколай Сімкайло


Дано в місті Коломия при Катедральному Соборі Переображення Христового в квітну неділю 12 квітня 2009 р.Б.