друкувати


Гуцули запрошують у "ВелоКраїну"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-17 04:04:31
В Коломию вчора завітали гості з м.Яремче на велосипедах. Журналіст Коломия ВЕБ Порталу поспілкувалася з Володимиром Закалюжним, PR-менеджером, який детальніше розповів про мету проекту "ВелоКраїна".

Проект реалізується Центром соціальних та ділових ініціатив м.Яремче. Керівником проекту є Віктор Загреба, а директор проекту – Любомир Марусин.

Закінчується перший рік проекту. Триває підготовка готелів та садиб для включення їх у мережу "ВелоКраїни". "Ми робимо готелі, садиби дружні до велосипедистів, так званими biker-friendly. Ми співпрацюємо з місцевими підприємцями, які є власниками готелів, садиб.", - пояснив Володимир Закалюжний. Вони їх мають облаштувати самостійно чи за допомогою Європейського Союзу та здобудуть право на матеріальну підтримку, у першу чергу одержать чудові італійсько-німецькі мийки високого тиску виробництва фірми "Кarcher", які будуть безкоштовні для велосипедистів. Цього року планується запустити 10 таких готелів, а до кінця проекту їх має бути 30. В Європі це – нормальна практика. Там велосипедисти мають всі умови для відпочинку влітку. Кожного туриста, що приїжджає влітку в Карпати, проект сприймає, як потенційного велосипедиста. Не можна сказати, що турист не є велосипедистом, просто це турист, який приїде в гори і зрозуміє, що велосипед – це найкращий вид відпочинку в цьому регіоні. Велосипедні маршрути розроблені по дуже цікавих місцях, можна буде побачити карпатські хребти, Петрос, Говерлу; можна побути, як у низькогірних Карпатах, так і у високогірних, відвідати монастирі.

Якщо говорити про веломаршрути, то вони є різні та унікальні. Вже випустили карту маршрутів. Їх є 18. Ведеться робота по маркуванню шляхів, набираються волонтери. Проект не просто розробив маршрути, але й встановлює велостоянки. Це є урбаністичний елемент. Заклади, які будуть членами майбутньої мережі "ВелоКраїни", мають обов’язково встановити такі місця для паркування велосипеда.

Чим є цікавий проект для регіону? Це єдиний проект в Західному регіоні, в Україні, а то й на теренах СНД, який створює умови для комфортного відпочинку на велосипеді. Також це єдиний проект, який заохочує до велотуризму, використання велосипеда, як засобу транспорту.

"Ми до основних робіт приступили, які пов’язані з матеріальною частиною, тобто створенням інфраструктури.", - з гордістю зауважив Володимир Закалюжний. Залишається лише побажати удачі у здійсненні планів та придбати велосипед для прогулянки одним із запропонованих веломаршрутів.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі