друкувати


Очиститимо свої душі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-16 09:58:08
Сьогодні Великий, або Чистий четвер. Відзначення цього дня встановлено церквою в пам'ять Тайної вечері, коли Ісус Христос зібрав своїх учнів. Він узяв хліб переломив і сказав: "Прийміть, їжте, це є тіло моє". Згодом підняв чашу і промовив: "Пийте з неї всі, бо це є кров моя Нового Завіту, що за багатьох проливається на очищення від гріхів".

Почути таке сучасним людям було би щонайменше дивно. Але вже тисячоліттями віруючі сповідаються і причащаються, приймаючи Тіло і Кров Христа під виглядом хліба й вина. А тоді, на Таємній Вечері, Причастя роздавав сам Син Божий. На пам'ять про смирення Ісуса, Який вмив тоді усім апостолам ноги, у передвеликодний четвер єпископи також роблять ритуальне омовіння ніг священикам.

Ще три дні, і почуємо величне: "Христос воскрес! Воістину воскрес". А нині всі стараються прибрати в хаті, повиносити усе сміття, а хто не встиг, таки піти до сповіді. Жінки до нині печуть у Чистий четвер паски та починають фарбувати писанки. Чоловіки збирають і палять на городах сміття, аби з димом пішло все зло з хати. У давнину, як відгомін язичницьких традицій, у цей день стригли дітей. Вважалося, що підстрижена нині дитина протягом року не хворітиме та матиме здібність до науки.

Увечері по церквах відправляються страсті, після яких люди несуть додому страсні свічки, які допомагатимуть протягом року прогнути нечисту силу з господи. На воротах та перед входом до хати кіптявою від цієї свічки робили знак хреста. Так вірніше та надійніше, щоб лихе оминало. Страсну свічку палили під час грози, складної хвороби, тяжких пологів та давали у руки вмираючими.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі