друкувати


ВІЛ-позитивних лікуватимуть за державний кошт

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-15 04:02:06
За законодавством України усі громадяни повинні отримувати безкоштовне та якісне лікування. Проте кожен із нас знає, що це далеко не так. Глобальний фонд перестає фінансувати закупівлі АРВ-препаратів для 6 тис. ВІЛ-позитивних українців.

Дороговартісні препарати для ВІЛ-позитивних людей держава не закуповувала самостійно. На Прикарпатті антитетровірусні терапію (АРВ-терапія) приймають 87 чоловік ВІЛ-інфікованих осіб. Якщо простіше, то це препарати, що допомагають підтримувати імунну систему пацієнта. Курс лікування для кожного призначається індивідуально в залежності від стадії розвитку імунодефіциту.

У 2002 році Україна звернулась за допомогою до Глобального фонду боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією. У зв’язку з епідемією нашій державі надали не тільки медикаментозну допомогу. Вивчивши ситуацію Глобальний фонд вирішив вділити фінансову підтримку у розмірі 92 млн. доларів США терміном на п’ять років. За цей час наша держава повинна була виконати певні зобов’язання перед такою організацією, але звісно п’ять років для нас виявилось замало. Народні обранці забувши про зобов’язання не прийняли відповідних законів у фармацевтичній сфері та охороні здоров’я.

Це питання є дуже важливим, бо якщо протягом двох діб хворий не отримає медикаменти, лікування є марним, розповідає завідувач амбулаторно-клінічного відділу обласного СНІД-центру Марія Федорів. Тільки на АРВ-препарати для Івано-Франківської області цього року було виділено десь 700 тис. гривень. З наступного року витрати зростуть.

Незважаючи на тенденцію зростання захворюваності ВІЛ/СНІД, в Івано-Франківській області середньостатистичний показник кількості ВІЛ-позитивних залишається менший від загальноукраїнського.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі