друкувати


Ющенко піде на вибори

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-15 12:12:07
Президент Віктор Ющенко має намір брати участь і в президентських, і в парламентських виборах у випадку, якщо вони будуть призначені на один час. Заради дочасних виборів Ради Ющенко погодився пожертвувати кількома місяцями свого перебування на посаді президента.

"Думаю, я буду брати участь і там, і там", - сказав він в інтерв'ю виданню "Коммерсант".

Відповідаючи на запитання, що змінилося, що змусило його підтримати ідею одночасних дострокових виборів президента і Верховної Ради, тоді як раніше він заявляв про неможливість таких одночасних виборів, Ющенко сказав: "Дострокові вибори не є трагедією. Я про це говорив і рік, і два роки тому, і зараз, бо парламент у нас є постійним джерелом кризи. Але проведення парламентських виборів не є для мене самоціллю. Головне – уникнути старих помилок у новому парламенті".

"Зараз у Верховній Раді йде боротьба двох парламентських мегапартій. Одна партія кістьми ляже, щоб не допустити фінансування виборів, тому що її влаштовує навіть та система, яка зараз є в парламенті - відсутність більшості. Водночас інша політична сила розуміє, що в неї є три-чотири тижні, щоб легітимно отримати владу шляхом дострокових виборів", - додав Ющенко.

"Я дав парламенту стимул для проведення дострокових виборів у Раду - погодився на дострокові президентські вибори. Але я поставив умову, що парламентські вибори ми повинні проводити за новим принципом. Заради цього можна пожертвувати декількома місяцями мого перебування на посаді глави держави, тому що такі вибори можуть принести в парламент нову якість і стабільність", - підкреслив президент.

Але при цьому президент наголосив, що потрібно забути про дату 25 жовтня як про легітимну дату чергових президентських виборів. За його словами, "це надумана дата, яка нічим не обґрунтована".

"Що стосується дати проведення дострокових одночасних парламентських і президентських виборів, то я зараз не візьмуся назвати її. Це повинні зробити юристи, дотримуючись букви і духу Конституції, не порушуючи термінів проведення виборів парламенту і президента", - додав він.

Ющенко також зазначив, що ознайомлений із рейтингами політиків і політичних сил: "Так, я їх отримую. Але якщо я побачив рейтинги, це не означає, що я одразу повинен хапатися за валідол і змінювати свої наміри".

"Я знаю, що за мною все одно стоїть кілька мільйонів людей, які поділяють мої цінності. І якщо я прийму інше рішення, ці люди сприймуть його як прояв слабкості і як зраду, як відмову від завершення розпочатої справи", - упевнений він.

За словами Ющенка, "сьогодні нації потрібні державні діячі, які будуть говорити те, про що я говорю зараз (про Голодомор, вступ до НАТО тощо)". "Можливо, люди не зрозуміють їх сьогодні. Можливо, навіть через п'ять років їх ще не зрозуміють. Але прийде час, і до них повернуться!", - упевнений президент, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі