друкувати


Долар в обмінниках уже можна придбати за 8,05 гривні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-15 11:16:14
До збірки народних прикмет можна додати ще одну: якщо в Україну їде місія МВФ, значить, курс долара почне падати. Так було напередодні 21 лютого (перший візит стосовно виділення другого траншу). Минулого тижня, перед тим, як приземлився в Україні літак з експертами МВФ, почав приземлятися і долар. З того часу курс американської валюти чи не щодня втрачає по кілька копійок.

У понеділок, 13 квітня, у касах банків та обмінниках можна було придбати долар за 8,05-8,20, а продати – за 7,8-8,05. Курс 8,05-8,10 гривні за долар збережеться ще два-три тижні, а потім може знову піднятися до 8,15-8,20, вважає керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб" Микола Івченко.

"Те, що долар почав потроху падати, пов’язано з проведенням НБУ цільових валютних аукціонів щоп’ятниці. Це стабілізує банківську систему, адже є більша впевненість, що клієнти погашатимуть валютні кредити. Крім того, це зменшує попит на готівковий долар в обмінниках. Зміцненню гривні посприяло і те, що у березні майже вдвічі зменшився відтік коштів з банків – тож українці мали менше гривень, за які могли купити долари, – каже аналітик. – Позитивний вплив має і приїзд місії МВФ. Уже є впевненість, що другий транш ми таки отримаємо. А от щодо третього, то прогнозувати важко. За графіком, третій транш МВФ – 3,7 мільярда доларів – ми мали б отримати 15 травня. Але оскільки отримання другого траншу зсунулося майже на два місяці, то ймовірно, що про третій можна буде говорити лише у липні. Обговорюють можливість об’єднання другого та третього траншів – це було б дуже позитивним сигналом. Але навіть якщо ми отримаємо лише півтора мільярда, боятися різкого зростання долара не варто. Так само, як і очікувати його різкого падіння".

Свій внесок у зміцнення гривні дали і "антиімпортні" заходи уряду. Хоча вони викликали хвилю обурення у підприємців (особливо встановлення 13-відсоткової надбавки до ввізного мита), але все ж досягли мети. У березні в Україні експорт все-таки перевищив імпорт, а це означає, що в країну ввезли більше валюти, аніж вивезли з неї. Якщо парламент таки прийме закон, який зобов’яже підприємців, які мають валютну виручку, продавати не менше 50 відсотків від неї (законопроект уже погодив профільний комітет), це може зміцнити національну валюту ще на кілька копійок.

На світовому ринку є усі підстави очікувати падіння курсу долара стосовно євро та фунта стерлінгів. Цього тижня мають опублікувати дані про інфляцію та індекс цін виробників, дані про роздрібну торгівлю й притік капіталу у США, а також дані про інфляцію у Європейському Союзі та Канаді. Ця інформація може суттєво скоригувати курси світових валют. За словами Миколи Івченка, до кінця року курс долара впаде стосовно основних світових валют, але на український ринок це не матиме впливу. У нас долар може опуститися нижче восьми гривень лише в тому випадку, якщо стабілізується ситуація з промисловим виробництвом, відтоком депозитів та знизяться темпи падіння ВВП.

Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі