друкувати


Пластуни відзначили 97-му річницю першої пластової присяги (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-14 09:55:09
Цими вихідними, 11-12 квітня, Національна скаутська організація України Пласт відзначила 97 річницю від дня свого заснування. Святкування проходили у рамках відзначення 20-ліття відновлення Пласту в Україні.

В суботу 11 квітня близько чотириста пластунів зі всього Прикарпаття прибули до обласного центру, щоб відсвяткувати річницю організації. Члени Пласту взяли участь у традиційному вимарші з оркестром центральною частиною міста, відвідали Службу Божу у Катедральному Соборі УГКЦ, а урочисте відкриття свята відбулося на майдані Шептицького. З привітальним словом до всіх присутніх виступив колишній мер Івано-Франківська, депутат ВРУ та Почесний пластун Зіновій Шкутяк, повідомляє прес-служба станиці Івано-Франківськ Пласту НСОУ.



Поблизу Вічевого майдану протягом дня працював пластовий музей у великому військовому наметі, у якому перехожі мали змогу з експозицій більше ознайомитись з історією та діяльністю Пласту на Прикарпатті та в Україні. На запитання відвідувачів радо відповідали екскурсоводи-пластуни.



Опісля відкриття в кінотеатрі "Люм’єр" пластове юнацтво переглянуло фільм "Пропала грамота", а наймолодші пластуни-новаки - дитячу виставу в Обласному театрі ляльок ім. Марійки Підгірянки.

Далі за програмою для дітей відбулася квест-гра по місту, завданням якої було швидко пересуватись командами по центральній частині Івано-Франківська та виконувати різноманітні завдання пов’язані з історіє організації.

Завершальним етапом святкування 20-ти ліття відновлення Пласту в Україні стала святкова ватра, що пройшла у приміщенні пластової домівки.

Наступного дня, в неділю 12 квітня, місцеві делегації пластунів відвідали Львів та Київ, де долучилися до всеукраїнських заходів щодо відзначення річниці створення організації.

Також Івано-Франківська округа 25 квітня планує провести святковий концерт гурту "ТАРТАК" з пластовим офіціозом в колишньому будинку політосвіти (вул. Незалежності, 46), а наприкінці травня запланована презентація фотоальбому про розвиток Пласту на Прикарпатті.

Нагадаємо, що Пласт був заснований 12 квітня 1912 року у Львові. Саме у цей день перший пластовий гурток склав Пластову Присягу, що і вважається днем заснування Пласту. Засновниками організації були Олександр Тисовський, Петро Франко та Іван Чмола.

На сьогодні Пласт є найбільшою скаутською організацією України, яка об'єднує 10 тисяч пластунів різного віку та діє на всій території України.


Обговорити на форумі