друкувати


За невидачу депозитів банкірів будуть саджати на 7 років

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-13 06:27:11
У ВР зареєстровано законопроект, який передбачає ув'язнення строком від 5 до 7 років за невидачу банком депозитів. Депутати пропонують запровадити кримінальну відповідальність за невидачу депозитів.

Це передбачено законопроектом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (відносно відповідальності за невидачу банківського вкладу)", зареєстрованим у Верховній раді. Ініціатором законопроекту виступив депутат від БЮТ Юрій Прокопчук.

Серед "крутих і непопулярних заходів", окрім штрафів, що накладаються на банки, ще й можливість нести кримінальну відповідальність, зокрема, позбавлення волі строком від 5 до 7 років.

Згідно законопроекту, пропонується ввести нову статтю до Кримінального кодексу України. Новою статтею передбачається:

- за умисне порушення умов депозитного договору (невидачу банківського вкладу і відсотків по ньому на першу вимогу вкладника) – штрафи, позбавлення волі на строк до 5 років;

- порушення, здійснене повторно або за попередньою змовою, або в крупних розмірах спричиняє позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.

Як відзначає автор законопроекту, прийняття цих змін "додасть упевненості громадянам-вкладникам і підтримає всю банківську систему, а в цілому і економіку України в період нестабільної економічної ситуації, а також стимулює суб'єктів банківської діяльності належним чином виконувати зобов'язання по збереженню і поверненню вкладів (депозитів) громадян".

Останнім часом українці вдаються до відчайдушних дій для того, щоб повернути свої депозити з банків.

10 квітня у харківському відділенні банку "Надра" дві жінки намагалися вчинити акт самоспалення. Таким чином 67-річна мати і 48-річна дочка протестували проти неповернення вкладів.

Раніше невдоволені вкладники приковували себе ланцюгами до банківських дверей, вдавалися до голодування чи намагалися блокувати роботу установи, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі