друкувати


Яремчанський "Пласт" святкує день народження

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-13 10:14:00
Пластуни усього світу святкують річницю створення цієї найвідомішої скаутської організації. З привітанням з нагоди свята звернувся Олег Дзем’юк, станичний підготовчої станиці Яремче, пластовий виховник:

"Вітаю всіх яремчанських пластунів та людей, які допомагають та сприяють розвитку цієї молодіжної організації на теренах нашого міста із 97-ю річницею створення Пласту. Бажаю всім здоров’я, радості, натхнення і терпіння у всіх починаннях, бути оптимістом (пластун завжди доброї гадки), сумлінно вчитись і працювати для розбудови і процвітання нашої Батьківщини. Слава Україні! С.К.О.Б.!"

Пласт на Яремчанщині має недовгу, але успішну історію. 22 серпня 2006 року відбувся перший збір підготовчої станиці Яремче. Це й перший крок у встановленні Пластунського руху на Яремчанщині і є датою офіційного засування організації. Основний напрям організації - патріотичне самовиховання молоді, повідомляє Яремче.org.

2008 рік був багатий на події для пластунів. 12 квітня 2008 року відбувся вихід на гору Маковиця, де пластуни здійснили прибирання. В серпні в м.Яремче проведено станичний табір "Карпатія", а згодом пластуни успішно пройшли окружний пластовий мандрівний табір "Бандерштат" ( Калуський, Богородчанський, Рожнятівський райони), присвячений 100 – річчю з дня народження Степана Бандери.

Зараз станиця налічує 25 підлітків віком від 11 до 16 років, серед яких 12 дівчат та 13 хлопців. Ці молоді люди щотижня збираються разом зі своїм виховником Олегом Дзем’юком на сходини (збори). Невід’ємною складовою таких зустрічей є гутірка (дискусія) на всілякі теми – патріотизм, здоровий спосіб життя, духовність. А ще в порядку денному пластунів є і такі види діяльності: впоряд – тренування пластової постави; майстерка – народні промисли; спів – розучування повстанських та українських народних пісень.

Щороку напередодні Різдвяних свят яремчанські пластуни передають Вифлиємський вогонь миру у всі церкви регіону. Майже всі масові заходи на теренах міста відбуваються за участю цих енергійних молодих людей – Свято весни, день міста, День Злуки, Покрова та ін.

В травні пластунська молодь планує здійснити мандрівку на гору Хом’як, на вершині якої знаходиться статуя Матері Божої, традиційно прибрати гору від сміття та пофарбувати статую (минулої осені її обмалювали вандали). У серпні 2009-го очікується черговий станичний табір під гаслом "Гайда до табору!" з метою залучення більшої кількості юнаків та юнок в організацію.

Обговорити на форумі