друкувати


Стрий: Пам'ятник воїну-визволителю знесуть

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-10 03:23:53
Депутати Львівської облради звернулися до міського голови Стрия та депутатів Стрийської міської ради з вимогою демонтувати пам'ятник радянському воїну-визволителю у центрі міста.

Відповідний депутатський запит Олега Панькевича від ВО "Свобода" підтримали 72 депутати облради.

У зверненні депутати від ВО "Свобода" зазначають, що "наприкінці 60-х років минулого століття в центрі історичної забудови міста Стрия, на площі Ринок, було споруджено пам'ятник радянському воїну-"визволителю" як одному з засобів політичної пропаганди того часу".

На думку ВО "Свобода", "пам'ятник "визволителю" у центрі Стрия символізує агресивний мілітаризм радянської епохи і не тільки спотворює історичну правду, а руйнує історико-архітектурне середовище площі Ринок, забудова якої сягає ХVII-ХIХ ст. На місці, де встановлено монумент, немає жодних захоронень, а також пам'ятник не має меморіального значення і не прив'язаний до конкретних історичних подій, що відбувалися на Стрийщині".

Крім того, депутати впевнені, що пам'ятка радянської епохи має негативний вплив на формування національної свідомості, принижує гідність українців та пам'ять про людей, які "загинули у боротьбі з московськими окупантами за волю України".

"На цей час пам'ятник не входить до переліку пам'яток історії та культури, що перебувають на обліку Управління охорони історико-культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації та перебуває у незадовільному стані", - заначається у зверненні.

У зв’язку з цим, Львівська облрада звертається до місцевих органів влади з вимогою ухвалити рішення про демонтаж пам'ятника з центральної частини Стрия. Надалі монумент пропонується використовувати як експонат у Музеї радянського тоталітаризму.

Дане звернення підтримала низка львівських науковців, діячів культури та мистецтва, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі