друкувати


Не я б’ю – верба б’є, від нині за тиждень Великдень

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-10 03:06:01
В Україні розпочалася підготовка до святкування Входу Господнього в Єрусалим.

Це свято у нс віддавна називають ще й вербною неділею, тому що у цей день вірячи посвячують у церкві вербові гілочки, що символізують пальмове гілля, яким вітали Ісуса Христа жителі великого юдейського міста. Таким чином вони виказували повагу та святкували Його перемогу над смертю, адже перед цієї подією Ісус воскресив Лазаря, нагодував п’ять тисяч людей двома хлібинами та п’ятьма рибинам і показав ще чимало чудес. Він був за тиждень перед смертю тріумфатором. "Осанна Сину Давидовому!", - кричали у захопленні ті, що через кілька днів будуть вимагати для Нього страшної розправи - розп’яття на хресті.

Посвячену перед Великоднем вербу, що ще з язичницьких часів була символом пробудження природи, а отже й воскресіння, донині наділяють різними чудодійними властивостями. Принісши із церкви посвячене гілля ставили його за ікони. Ті, у кого часто боліло горло, поспішали з’їсти кілька вербових котиків, аби більше не хворіти.

А на Буковині ще й садили частину принесених з церкви гілочок. Як прийметься гілочка, той буде щастя у родині, а як, не доведи Господи, засохне - чекай, роде, біди та похорону. Давали також гілки худобі, щоб відьми молоко не забирали, та кидали у стави, аби риба водилася.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі