друкувати


Готуємося до Великодня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-10 11:55:21
Минулого вівторка відбулося розширене засідання міжвідомчої координаційної методичної ради з правової освіти населення за участю землевпорядників, селищних та сільських голів, керівників проектних організацій, яке провів голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк.

Основну увагу було приділено роз’ясненню актуальних земельних питань, а саме — про ринок землі, порядок проведення торгів, зміни в земельному законодавстві, дотримання його вимог; слово мали начальник відділу оцінки та ринку землі Головного управління Держкомзему в Івано-Франківській області Сергій Жила та керівники відділів управління Держкомзему в Коломийському районі, яке очолює Дарія Мігащук.

Підсумовуючи їхні виступи, голова РДА Михайло Вінтоняк закцентував увагу сільських та селищних голів на необхідності вишукувати і задіювати свої земельні ресурси через продаж, оренду, як єдине на сьогодні реальне джерело наповнення місцевих скарбниць. А прокурор району Іван Витрикуш доповнив цю пораду застереженням: не допускати зловживань при проведенні торгів, оформленні договорів оренди.

За пропозицією начальника міськрайонного управління юстиції Василя Дутчака спеціалісти управління Держкомзему в районі разом з управлінням юстиції розроблять методичні рекомендації із земельних питань у рамках проекту "Доступ сільського населення до правосуддя".

А ще важливо, наголошувалося на засіданні, вирішувати земельні питання вчасно, деколи про них варто потурбуватися заздалегідь, як ось, до прикладу, про земельну ділянку під кладовище. Продовжив цю тему головний санітарний лікар району Михайло Микитюк: є чіткі правила утримання, експлуатації кладовища, як і вибір місця для нього. Нагадав пан Микитюк сільським і селищним головам іще одну вимогу часу: незабаром знову розпочнуться весілля, тож слід пройти медобстеження тим, кого люди наймають за кухарів.

Питання про надання дозволу на вирубку дерев на присадибних ділянках, про що доповідав перший заступник голови РДА Степан Стасюк, теж виникло не спонтанно. Трапляється так, що коли міліція зупиняє транспорт, на якому перевозять деревину, людина пояснює, що дуби виросли на її присадибній ділянці, що й підтверджує довідка з сільради. Отож і в цьому питанні, як наголошував доповідач, треба бути обачним, аби липовою довідкою не покривати незаконну вирубку лісу.

Як допомогти людям отримати гроші за здане молоко від переробних заводів-боржників, вів мову начальник управління агропромислового розвитку РДА Петро Соповський. Сума боргу сягає майже двісті тисяч гривень.

Заступник начальника Коломийського РВ ГУМНС Віталій Певцович нагадав про небезпечність спалювання сухої трави і необхідність проводити роз’яснювальну роботу з населенням, а також про доцільність створення добровільних пожежних формувань на селі. Для оперативного реагування про всі випадки несанкціонованого спалення можна інформувати й державну екологічну інспекцію за номером 72-00-98.

Відтак за порядком денним проговорили заходи щодо Великодньої толоки та Дня довкілля: впорядкування територій населених пунктів, вивіз сміття, облаштування знаками на дорожніх смугах; саджанці для озеленення замовлятимуть у лісгоспі. Про те, що активніше до прибирання треба залучати людей, які виконують громадські роботи (за направленням центру зайнятості і як вид адмінстягнення за порушення Правил дорожнього руху) та необхідні роз’яснення з цього приводу озвучили директор міськрайцентру зайнятості Василь Глаголюк та старший інспектор міськрайонного відділу кримінальної виконавчої інспекції Максим Шмігельський.

Як села і селища району підготувалися до Великодня, перевірить спеціальна комісія під час традиційного об’їзду в чистий четвер. "Кращих преміюватимуть", — пообіцяв Михайло Вінтоняк.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі