друкувати


Збирачів березового соку штрафуватимуть

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-09 12:03:50
Лісники заборонили українцям точити березовий сік без оформленого на те як слід "лісового квитка". За порядком мають стежити лісові патрулі.

51-річний Василь Матейчик із Держлісгоспу України розповів "ГПУ", що, як підприємці, так і звичайні громадяни, повинні мати дозвіл на збирання березового соку. Йдеться про "лісовий квиток". Його з 1 квітня запровадив Держлісгосп. Цей спецдокумент надає право збирати в лісі гриби, ягоди та сік на продаж.

— Така сама вимога була й раніше. Але її завжди ігнорували — як населення, так і лісгоспи. Останні приділяли більше уваги охороні лісів від вирубування. Але від цього року березові гаї охоронятимуть ретельніше. Березовий сік треба заготовляти, дотримуючись відповідних технологій, маючи певні інструменти. Звичайне населення цього не робить. 20 відсотків беріз, із яких необізнані люди точать сік, потім гине, — каже чиновник.

— Цього року ми не виписали жодного "лісового квитка". Патруль поки нікого не оштрафував. Люди рідко точать сік без дозволу. Майже в кожного, хто живе поряд із лісництвом, біля двору ростуть берези. Тому йти до нас немає необхідності. А порушників — тих, хто сік точив у лісі, охоронці проганяли та й годі. Бо жаліли, — розповідає "ГПУ" Анатолій Ковальчук, 60 років. Він начальник відділу Костопільського лісгоспу на Рівненщині. У цьому господарстві 38 тис. га лісу. З них 12% — березовий гай.

Як повідомили "ГПУ" в Рівненському обласному управлінні лісового господарства, за 1 л березового соку громадянин, який точить його для себе, має сплатити 6 коп. І ще 10 грн — за оформлення "лісового квитка". Із підприємцями, котрі збиратимуть березовий сік на продаж, розрахунки проводитимуть у тоннах.

Зі слів працівників Костопільського управління, лісники вимагатимуть від людей, які точитимуть сік без "лісового квитка", сплатити збитки. Сума — від 13 до 1095 грн. Окрім того, браконьєра можуть оштрафувати на 85–170 грн.

Анатолій Ковальчук прогнозує, що березовий сік на Рівненщині тектиме ще два тижні.

Автор: Оксана ХУДОЯР
Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі