друкувати


Із Криму повернувся вкрадений "Водолій"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-09 10:46:39
18 травня минулого року, якраз у Міжнародний день музеїв, з Івано-Франківського краєзнавчого музею зник один з експонатів. Близько сьомої години вечора працівники закладу помітили відсутність на стелажі бронзової статуетки-підсвічника у вигляді знаку зодіаку "Водолій". Повідомлення про крадіжку набуло значного резонансу, адже йшлося про викрадення історичного експонату ХІІ століття, який свого часу належав сім’ї галицького князя Ярослава Осмомисла.

Враховуючи історичну цінність витвору з бронзи, працівники прикарпатської міліції зробили все можливе, щоб експонат колись повернувся до музею. Уже сьогодні можна сказати, що вирішальним у проведенні оперативно-розшукових заходів став якісний огляд місця скоєння злочину. Надалі вся інформація про цей злочин була у розпорядженні інших територіальних підрозділів міліції України. Водночас були вжиті заходи, спрямовані на недопущення вивезення статуетки за межі держави. Адже припускалося, що крадіжку було скоєно з метою продажу приватним колекціонерам старожитностей.

Кілька днів тому в Криму місцеві правоохоронці в ході проведення оперативно-розшукових заходів затримали кількох осіб, причетних до скоєння злочинів. Прикарпатська міліція вдячна своїм колегам з Криму, які професійно спрацювали у документуванні злочинної діяльності викритої групи. Серед затриманих виявився й 31-річний уродженець Білорусі, інформацією про якого активно цікавилася міліція Івано-Франківська. Як з’ясувалося, неспроста. Виїхавши до Криму, прикарпатські оперативники достеменно з’ясували причетність цієї особи до минулорічної крадіжки з музею. Затриманий видав підсвічник і зізнався у скоєнні злочину.

У той день зловмисник прибув до Івано-Франківська на авторинок. Автомобіля не придбав і в очікуванні на вечірній потяг прогулювався в місті. Зайшов до музею, де скористався відсутністю в оглядовому залі наглядача і непомітно викрав зі стелажу статуетку. Увечері підозрюваний виїхав з Івано-Франківська. Також уже відомо, що він намагався продати викрадену річ за 30 тисяч доларів США. Однак потенційні покупці щоразу відмовлялися платити такі гроші, достеменно не знаючи про справжнє джерело походження "Водолія".

Джерело: Прес-служба ЦГЗ УМВС в області
Обговорити на форумі