друкувати


Звернення до Мінюсту, ВР та Президента по проекту закону про колектори

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-08 12:23:25
07 квітня 2009 року о 14:00 в конференц залі бізнес центру "Буковина" (м.Чернівці, вул.Головна,141) відбулась прес-конференція на тему:
1."Зупинимо свавілля" або ні Закону про колекторів!
2. Презентація нового виду діяльності антиколекторів: "Я тобі, а ти мені!" або як погасити кредит і отримати депозит без колекторів та шахраїв.
3. Презентація громадської антикризової та антиколекторної приймальні в м.Чернівцях.

Робочою групою при Міністерстві юстиції 27 березня 2009 року завершено розробку проекту Закону, який покликаний законодавчо врегулювати діяльність колекторів в Україні. Міністр по закінченню сказав, що протягом тижня організації, які здійснюють колекторську діяльність, повинні надати зауваження та пропозиції до законопроекту. Після чого узгоджений документ буде запропонований як законодавча ініціатива.

Антиколекторну компанію "Ваша Надія" як і більшість позичальників чи потенційних боржників України турбує антизаконна діяльність колекторських фірм. Вони появились три роки тому, але тільки тепер влада їх "помітила". Колекторська "епідемія", пов’язана з тим, що в умовах фінансової кризи люди, які залишилися без зарплати або інших доходів - втратили й можливості вчасно повертати кредити. Банки ж, які в останні роки активно привчали людей жити в борг, "раптом" виявили велику кількість "проблемної заборгованості", тобто загрозу неповернення кредитів. Отут і почали з’являтися, як гриби після дощу, колекторські фірми, кількість яких на українському фінансовому ринку наразі досягла 50-ти… Спроба узаконити цю діяльність в найкоротші терміни і будь-якою ціною викликає тривогу у всіх правозахисників та антиколекторів України, а тому на прес-конференції буде зроблено офіційну заяву з цього питання від імені асоціації антиколекторів та правозахисників, а також громадських рухів та всіх хто сповідує принцип "Зупинимо свавілля". Узаконення колекторської діяльності без участі громадськості (позичальників, вкладників, правозахисників, антиколекторів та громадських організацій) є черговим свавіллям влади.

Цьому будуть протистояти антикризові приймальні, які взяли початок в Івано-Франківську. Такі ж приймальні будуть створені по всій Україні, а 07 квітня 2009 року вона відкриється і в м.Чернівцях по вул.Хотинська 3-М поверх 1. Антикризові приймальні створюються для надання своєчасної юридичної та кваліфікованої допомоги людям, які потерпіли та можуть потерпіти від свавілля колекторних компаній, банків, кредитних спілок. В кризовий період найчастіше обманним шляхом фінансові установи без суду і слідства, порушуючи закони та Конституцію України, оволодівають майном позичальників, втручаються в особисте життя та порушують недоторканість оселі.

Є випадки, коли після відвідин колекторів люди вдаються до самогубств.

Тимчасовий адміністратор "Надра Банку" Валентина Жуковська заявила, що дуже скоро позичальники і вкладники зможуть зробити "бартер", тобто депозити поміняти на майно позичальника. В Україні пішла хвиля так званої "комерції" на викупі депозитів чи повернення депозитів за "відкат". Ці схеми "успішно" працювали при поверненні експортерам ПДВ, а тепер його приміряють на депозитах. Антиколекторна компанія "Ваша Надія", громадська організація антиколекторів та правозахисників "Ваша Надія" координаційна рада асоціації правозахисників та антиколекторів України "Ваша Надія" береться у всіх регіонах, де є наші представництва, розпочати рух: "Я тобі, а ти мені!" або як погасити кредит і отримати депозит без колекторів та шахраїв".

На прес-конференції йшла мова:
- про проблеми кредитної спілки "Християнська злагода" та буде вироблено механізм вирішення проблем вкладників, в першу чергу Чернівецької філії цієї спілки.
- про проблеми позичальників та вкладників банків, кредитних спілок та про шахрайські схеми з фінансами і майном за участю нотаріусів, банкірів, колекторів, БТІ та інших "ділків" і шахраїв.

Учасники прес-конференції:
- Федір Олексюк – голова координаційної ради асоціації антиколекторів та правозахисників України "Ваша Надія", засновник першої в Україні антиколекторної компанії "Ваша Надія";
- Володимир Яворовський – представник громадської правозахисної організації "Ваша Надія", координатор громадської антикризової та антиколекторної приймальні в м. Чернівцях;
- Петро Герей – директор антиколекторної компанії "Ваша Надія" в Чернівецькій області;
- Денис Мисечко – голова громадської правозахисної організації "Ваша Надія";
- Микола Жабка, потерпілий від дій кредитної спілки, член громадської правозахисної організації "Ваша Надія";
- Ганна Негрич, потерпіла від свавілля "дєлків" та шахраїв за участю нотаріуса та БТІ.
- Володимир Галюк, поручитель, який потерпів від дій колекторів та банку.
- Юрій Кульпа – директор антиколекторної компанії "Ваша Надія" в Івано-Франківській області

Після закінчення прес-конференції учасники зможуть ознайомитись з роботою громадської антикризової та антиколекторної приймальні.


Президенту України
п.Віктору Ющенку

Голові Верховної Ради України
п. Володимиру Литвину

Міністру юстиції України
п.Миколі Оніщуку


Колекторна діяльність в Україні повинна бути заборонена. Це чергове "свавілля" фінансових установ, корумпованої влади і тіньового бізнесу з метою остаточної дестабілізації економічної ситуації в Україні. Аморально будь-якою ціною "вибивати" борги в період, коли мільйони людей викинуті роботодавцями на вулицю, коли зростає невиплата зарплати, коли наші заощадження, як мінімум, на 50 відсотків знецінились. Через не професійні або злочинні дії НБУ, влади та банків на цьому попелищі проблем, як гриби після дощу, плодяться так звані колектори. За останніми офіційними даними МВС їх в Україні є понад 50 і з них 10 всеукраїнського масштабу і решта – регіонального. За даними голови асоціації колекторів України Валерія Свєтлова колектори беруть комісійні за свою "роботу" від 7 до 30 відсотків. За даними різних Інтернет-видань колектори за 2008 рік допомогли повернути банкам 30 млрд. гривень кредитних коштів.

Насправді в такий спосіб іде викачка з банківської системи коштів вкладників, коштів рефінансування та коштів реальних прибутків банку. Реальні факти: якщо взяти до уваги процент комісії, що оприлюднив Валерій Свєтлов – голова асоціації колекторів, то середній відсоток буде десь 20. А якщо ніби-то повернуто 30 млрд. гривень, то заробіток колекторів склав 6 млрд. гривень. Куди пішли ці кошти: в приватні, часто не українського походження структури? Чи ці кошти оподатковані податками? Ймовірно, що тільки частково. А якщо б ці 6 млрд. були в розпорядженні банку, до бюджету надійшло б 1,5 млрд. податкових вливань.

За даними газети "Експрес" за кожною політичною партією, що знаходиться у Верховній раді стоять свої банки, тому ці кошти невдовзі ймовірно "засвітяться" у витратах на Президентських гонках.

Ми констатуємо, що перші колекторні компанії з’явилися в Україні три роки тому, але влада їх не бачила або не хотіла бачити і тепер дії влади на чолі з міністром юстиції України визиває здивування: куди лізете, як кажуть у народі, "поперед батька в пекло"? Як можете говорити про узаконення колекторної діяльності в катастрофічні для України часи? Зробіть по прикладу цивілізованих країн світу, зокрема Греції: забороніть діяльність колекторів. Закінчиться криза і тоді нехай працюють… Ми не дамо вам в черговий раз заробляти мільярди гривень маржі на біді народу. Узаконення діяльності колекторів це по термінології бджоляра: "розплодити трутнів у вулику".

Саме з цієї причини ми ще раз офіційно заявляємо про категоричну не згоду із заявою міністра юстиції України Миколи Оніщука зробленої 27 березня 2009 року про те, що закінчено розробку проекту Закону про врегулювання діяльності колекторів в Україні і що на протязі тижня приймаються зауваження та пропозиції від організації, що здійснюють колекторну діяльність, а потім проект закону буде подано на розгляд Верховної ради. Ми заявляємо, що поспішна спроба і будь-якою ціною узаконення колекторної діяльності визиває обурення і зауваження у всіх правозахисників та антиколекторів України. Узаконення колекторної діяльності без участі громадськості (позичальників, вкладників, правозахисників, антиколекторів та громадських організацій) є черговим свавіллям влади. Це теж саме, що новий кримінальний кодекс подати на розгляд Верховної ради тільки після того як зауваження до нього на протязі тижня нададуть кримінальні авторитети, грабіжники, злодії, насильники тощо.

Україні потрібний закон "Про благородне повернення кредитів", який існує в багатьох країнах світу Україні. Україні в першу чергу потрібно прийняти закон "Про кримінальну відповідальність за моральний тиск". Україні потрібні антикризові закони і програми, а колектори нехай заробляють на "вибиванні" боргів у банків, кредитних спілок, житлових альянсів та інших пірамідних фінансових структур з метою повернення вкладів чи внесків простих громадян.

Вимагаємо:
1). Офіційного опублікування проекту закону про колекторну діяльність в Україні;
2). Створення нової робочої групи про доопрацювання цього законопроекту за участю позичальників, вкладників, правозахисників, антиколекторів та громадських організацій;
3). Законопроект не надавати на розгляд Верховної ради України до:
- прийняття закону "Про кримінальну відповідальність за моральний тиск";
- до проведення судової реформи та подолання корупції в судовій системі;
- до прийняття стабілізаційних антикризових законів і програм та реального покращення економічної ситуації в Україні.

Ми звертаємося до всіх контролюючих органів, найперше до Податкової Адміністрації України з вимогою провести перевірку діяльності колекторних компаній на предмет отримання комісійної винагороди, її розмір, правові підстави такої комісії, рух коштів отриманих як комісією від банків, витрати колекторних компаній, отримані прибутки та сплачені податки.

Ми звертаємось до КРУ та Рахункової палати України провести перевірку витрат коштів у Національному банку та державних банках: Ощадному та Укрексімбанку.

Ми звертаємось до правоохоронних органів кожний факт протиправних дій колекторів перевірити з урахуванням отриманих коштів комісійної винагороди.

Крім цього банкам і колекторам буде об’явлено страйк. Всі кредити, де будуть замішані колектори чи банки, які співпрацюють з колекторами не будуть платитися. Голова координаційної ради асоціації Антиколекторів та правозахисників України, Засновник антиколекторної компанії "Ваша Надія" Федір Олексюк

Автор: Петро ГЕРЕЙ, директор ЮОАК "Ваша Надія" У Чернівецькій області
Обговорити на форумі