друкувати


Молдова: Горить адміністрація Президента

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-07 04:45:14
Мешканці Румунії рухаються до Кишинева, щоб підтримати акції протесту молдавської опозиції. Внутрішні війська застосували проти натовпу гранати.В центрі Кишинева тривають масові заворушення. Учасники акції протесту опозиції, яка вимагає перегляду результатів парламентських виборів, влаштували штурм парламенту і резиденції президента.

Поліцейський спецназ не може впоратися з демонстрантами. На допомогу прийшли карабінери (внутрішні війська). За останніми даними, вони застосували проти натовпу світлошумові гранати.

Будівля парламенту оточена військовослужбовцями.

До площі під'їхали три машини швидкої допомоги, які евакуювали поранених.

Учасники акції протесту підпалили будівлю адміністрації президента. Пожежну машину та поліцейських вони закидали камінням.

Окремі громадяни Румунії зараз рухаються до кордонів Молдови, щоб теж взяти участь в протестах, повідомив в інтерв'ю радіостанції "Ехо Москви" посол Молдови в Росії Андрій Негуса.

Як заявляють лідери опозиції, зараз до Кишинева з'їжджаються люди зі всієї країни, які хочуть підтримати мітингувальників. За їх словами, поліція зараз перекриває в'їзди до Кишинева.

Молдавська опозиція обіцяє продовжити акції протесту доти, доки не доб'ється нових виборів.

Раніше розлючений натовп увірвався в будівлю парламенту, на перших двох поверхах будівлі парламенту розбиті стекла. З вікон викидали меблі - столи і стільці. З винесених з урядових будівель паперів вони розпалили величезне багаття.

У будівлі президента розбиті всі вікна з першого по третій поверх. Опозиція, яка увірвалася до середини резиденції, вивісила над входом румунський прапор, а на шпилі над будівлею - прапор Євросоюзу.

Черговий лікар кишинівської лікарні швидкої допомоги Юрій Базілюк повідомив, що до них доставлено більше що 30 постраждалих. Серед них є і поліцейські, і молоді люди з числа учасників маніфестації. У них травми різного ступеня тяжкості, є і важко поранені.

Урядові молдавські ЗМІ називають демонстрантів "хуліганами". Президент країни Володимир Воронін, всупереч повідомленням ЗМІ Румунії, не залишав країну і зараз головує на екстреному засіданні уряду. Його прес-служба проінформувала, що на засіданні обговорюється ситуація в Кишиневі.

Раніше Воронін обіцяв у вівторок ввечері виступити перед опозицією із зверненням, присвяченим підсумкам парламентських виборів, на яких перемогла комуністична партія (головою якої він є), повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі