друкувати


Прикарпаття: Конкурс з польської мови

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-06 02:43:48
Днями на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника під патронатом Посольства Республіки Польща в Україні відбувся п’ятий, ювілейний, конкурс знавців польської орфографії.

У дійстві взяли участь найкращі студенти-полоністи з Івано-Франківська, Львова, Миколаєва, Києва, Одеси. Прибули до Івано-Франківська й представники із вищої професійної школи з Гожова Веєлькопольського та викладачі-полоністи з багатьох вузів України. Чимало з них прибули у нашу державу із Польщі. Для них це добра нагода зустрітися, поспілкуватися між собою, поділитися методичними напрацюваннями, обговорити проблеми.

"Наш осередок полоністики серед десяти, які є в Україні, один із найкращих, тому, власне, у нас вже кілька років підряд відбуваються орфографічні конкурси, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу Ігор Ципенда, проректор з міжнародного співробітництва вузу. - Зрештою на Прикарпатті дуже гостинні люди, і ми обов’язково покажемо гостям наші гори, гірськолижний курорт "Буковель" та багато цікавих речей".

Проте і студенти, і викладачі спочатку думали зовсім не про розваги. Перед початком конкурсу - всі уважні та зосереджені. До речі, журі було сформовано так, аби в ньому не працювали викладачі тих навчальних закладів, звідки приїхали на конкурс студенти. Отож із конкурсантами працювали професор Ельжбета Скорупська-Рачинська та викладач вищих курсів дипломатичної академії Міністерства закордонних справ України Раїса Сергєєва, яка навчає майбутніх дипломатів.

Завдання були нелегкі, проте організатори конкурсу все-таки враховували, що українські студенти вивчають польську мову як іноземну. "Нічого такого, аби ми не розуміли чи не знали, під час конкурсу не було, - кажуть, вийшовши після написання диктанту із аудиторії, Юлія Буй та Ірина Шевчик, студентки Львівського національного університету імені Івана Франка. - Проте пунктуація зовсім нелегка. Але ми сподіваємося на перемогу".

За словами пана Ципенди, найкращі молоді полоністи отримають дорогі словники та багато літератури польською мовою. А представники польського посольства напевно, залучатимуть учасників конкурсу до різних стипендіальних програм, яких, на щастя, для нашої талановитої молоді не бракує.

Автор: Галина ПЛУГАТОР,
Джерело: "Kurier Galicyjski" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі