друкувати


Українців змусили реєструвати мобільні телефони

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-06 12:44:15
Комісія регулювання зв'язку добилася значного посилення контролю над ввезенням, використанням та обслуговуванням мобільних телефонів в Україні. В Україні набув чинності новий порядок ввезення і експлуатації мобільних телефонів.

Про це на прес-конференції повідомив директор ДП "Українського державного центру радіочастот" Павло Слободянюк.

Слободянюк уточнив, що відповідна постанова Національної комісії регулювання зв'язку була зареєстрована в Міністерстві юстиції 28 березня. Вказаний документ передбачає необхідність отримання дозволу Українського державного центру радіочастот (УДЦР) на ввезення мобільних телефонів, а також введення обліку коду IMEI, радіочастотних електронних пристроїв, що експлуатуються в Україні.

Він сказав, що при цьому до 30 травня встановлено перехідний період, протягом якого реалізатори мобільних телефонів мають право подати в УДЦР перелік кодів IMEI. УДЦР зобов'язаний безкоштовно внести цей код в реєстр.

Оператори мобільного зв'язку до 30 травня мають право обслуговувати телефони абонентів за наявності їхнього коду IMEI в реєстрі даних. Після 30 липня оператори мобільного зв'язку мають право проводити підключення телефонів абонентів тільки за наявності реєстрації коду IMEI. Разом тим, до 30 вересня оператори мобільного зв'язку повинні надати УДЦР перелік кодів мобільних телефонів, що знаходяться у них на обслуговуванні і не внесених до реєстру.

Після цього обслуговування мобільних телефонів операторами може здійснюватися за умови наявності коду в базі даних УДЦР.

Слободянюк також підкреслив, що громадяни України можуть самостійно ввезти в Україну до 2 мобільних телефонів, які вони зобов'язані зареєструвати в УДЦР.

"Це можна зробити як письмово, так і особисто, прийшовши до УДЦР в Києві або його регіональне відділення. У нас є філії у всіх регіонах", - додав Слободянюк. Він сказав, що це нововведення припинить "сірий імпорт" мобільних телефонів в Україну втрати від якого, за оцінками УДЦР, складають 1-1,5 млрд грн на рік тільки за рахунок несплати ПДВ при ввезенні мобільних телефонів до України.

Крім того, вказане нововведення дозволить припинити крадіжки мобільних телефонів, яких, за оцінками МВС, в Україні здійснюється декілька сотень тисяч на рік. За його словами, до ліцензійних умов діяльності мобільних операторів внесені зміни, згідно з якими вони мають право надавати послуги мобільного зв'язку лише тим телефонам, які внесені до реєстру код IMEI. При цьому їм буде заборонено обслуговувати телефони внесені до т.з. "чорного списку" МВС - список вкрадених або загублених телефонів, дані до якого вноситимуть органи МВС на підставі заяв їхніх власників, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі