друкувати


Прем’єр Данії обраний генсеком НАТО

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-05 06:08:54
Лідери 28 країн НАТО домовилися, що новим генеральним секретарем альянсу стане прем'єр Данії Андерс Фог Расмуссен. Про це заявив на підсумковій прес-конференції саміту генсек альянсу Яап де Хооп Схеффер.

За його словами, рішення було прийняте одноголосно.

"Я зроблю все від мене залежне, щоб продовжити процес трансформації і розвитку альянсу", - заявив новообраний генсек.

Кандидатуру данського прем'єра підтримали США і провідні західноєвропейські країни, в той же час проти його обрання виступала Туреччина.

Главам держав НАТО лише після багатогодинного засідання вдалося переконати президента Туреччини Абдуллаха Гюля погодитися з кандидатурою Фог Расмуссена.

"У нас можуть бути розбіжності, ми зробили зусилля і пішли назустріч одне одному", - розказав Николя Саркозі про те, яким чином лідерам НАТО удалося переконати Анкару.

Така позиція Туреччини пов’язана з позицією уряду Данії під час скандалу з публікацією в данській газеті "Юлландс-постен" серії карикатур на пророка Мухаммеда 2005 року.

Тоді Расмуссен відмовився вибачитись перед мусульманами, ображеними карикатурами на засновника ісламу, посилаючись на захист свободи слова.

"Ми хочемо і повинні співробітничати з Росією, оскільки у нас є спільні інтереси у сфері безпеки - від Афганістану, до контролю над озброєннями", - підкреслив де Хооп Схеффер.

Проте ця співпраця також повинна служити для "обговорення наших розбіжностей: від Грузії, до проблем ДОВСЕ або жорсткої риторики, що походить з Москви".

Яап де Хооп Схеффер підкреслив, що нова стратегічна концепція Альянсу повинна включити такі проблеми сучасності, як кибертероризм та морське піратство.

Новий керівник НАТО зазначив, що стосовно України та Грузії альянс буде дотримуватись позицій, прийнятих минулого року на саміті в Будапешті.

Нагадаємо, під час будапештського саміту приєднання України та Грузії було названо справою часу, а вирішення цього питання поставлене в залежність від реформ та підтримки населення цих країн, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі