друкувати


Чехія: Туристів прийматимуть, а заробітчани не потрібні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-04 09:59:30
З 1 квітня уряд Чехії прийняв рішення про припинення видачі довгострокових віз громадянам України. Це означає, що ті українці, які мали намір виїхати на роботу в цю країну ЄС зробити цього не зможуть.

Є інформація про закриття візового відділу консульства Чехії у Львові на період дії постанови уряду. Чеські чиновники запевняють, що такий крок вимушений і короткочасний, бо у країні, мовляв, не вистачає роботи навіть для своїх громадян, що вже казати про заробітчан, які беруться за будь-яку роботу і збивають ціну на ринку праці.

Офіційна Прага припинила видавати робочі візи також остарбайтерам з Молдови, В'єтнаму та Монголії. Це вже друга спроба Чехії захистити свій ринок праці. Раніше чеський уряд вже пропонував заробітчанами з азійських країн за добровільне повернення додому грошову компенсацію у розмірі 500 євро та безплатний квиток на літак додому. Інформації про те, скільки заробітчан скористались такою можливістю ще немає.

З настанням кризи чехи масово втрачають роботу за кордоном і повертаються додому. Аби мати можливість працевлаштувати, власних заробітчан, які повернулись додому Прага хоче припинити потік заробітчан з України. Експерти прогнозують, що такий крок матиме низьку ефективність, адже чехи, які раніше заробляли за кордоном у кілька разів більше не підуть на "чорну" роботу за мізерні гроші, як українці. Скоріше за все, коли власники підприємств побачать, що на вакантні місця не працевлаштовуються чехи, то будуть змушені будуть приймати на роботу українців знову. Разом з тим, повідомляється, що Чехія тримає відкритими двері для туристів та бізнесменів, які працюють в зовнішньоекономічному напрямку , повідомляє Українська газета в Чехії.

Обговорити на форумі