друкувати


"Гуччі" сплагіатив візерунки з гуцульських писанок коломийського автора

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-04 09:51:22
Коломийський писанкар Олег Кіращук упізнав на модних сукнях з колекції "Гуччі" візерунки із кількох своїх писанок. Писанкар довго не міг у це повірити, адже чимало фешн-критиків казали, що дизайнерів відомого фешн-бренду на фольк-стиль для минулої осінньо-зимової колекції 2008-2009 надихнули чи то середньоазійські килими, чи то циганські мотиви. І ні слова про гуцульсько-покутську давню символіку.

До "виходу на подіум" ця писанка називалася "Оленем", а тепер стала "Гуччі". Коли її писав, Олег і не підозрював, яку славу вона йому принесе. Саме з неї, припускає майстер, відомий фешн-бренд і “позичив” кілька ідей для своєї торішньої осінньо-зимової колекції.

На вбранні відомого бренду знайомі мотиви впізнали клієнти майстра-писанкаря. Адже Олег не те, що цих суконь у руках не тримав, навіть якісного фото з їх зображенням досі не бачив.

"Прийшли електронні листи, спочатку від колекціонерів вітання – "вітаємо тебе з "Гуччі". Я сміявся – цього бути не може!", - згадує Кіращук.

Не вірив до останнього, аж поки "глянець" не роздивився.

Гламурні красуні навіть не підозрюють, що їхні сукні несуть набагато глибший зміст, ніж "звабити чоловіка" чи "втерти носа подрузі".

У дружини писанкаря Ольги від "Гуччі" немає нічого. Жінка стверджує, що цим навіть не переймається. Жартує, що чоловікові візерунки і так перед очима щодня.

Олегові роботи, як і сукні "Гуччі", не "ширвжиток". Його стиль – не чиста гуцульсько-покутська класика, а "щось від Марії Приймаченко" та петриківського розпису. За "народні" екземпляри, що на базарі можна купити, ці писанки дорожчі в п’ятдесят разів.

Через інтернет-аукціони та посередників їх продає тільки за кордон. Певно, десь там, припускає писанкар, ці візерунки і впали в око комусь із знаного Дому моди.

Олег Кіращук розповідає, що за його писанку зараз пропонують 60 доларів.

До "Гуччі" в Олега претензій ніяких. Тільки щире дякую за такий піар.

За своє життя Олег написав понад п’ятнадцять тисяч писанок. Тепер не виключає, що ще на якійсь іменитій сукні може побачити знайомі візерунки, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі