друкувати


Прикарпаття: Медицина невідповідає потребам сучасного фінансового стану

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-03 03:44:32
В Івано-Франківську відбулася підсумкова колегія Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації за 2008 рік за участю голови Івано-Франківської ОДА М.Палійчука, голови обласної Ради І.Олійника та голів райдержадміністрацій.

На колегії були висвітлені проблемні питання галузі: невідповідність потребам сучасного фінансового стану галузі, відсутність реформ, відсутність лікарів, технічного оснащення, транспорту та житла в сільських лікувальних закладах, неналежне забезпечення медикаментами, в тому числі і пільгових категорій, загрозливе зростання ВІЛ-інфікованості та СНІДу, недостатній рівень енергозберігаючих технологій в ЛПЗ та ін.

Разом з тим відзначалися й позитивні зміни:

Помітно покращилась демографічна ситуація. Число народжувань зросло на 740 дітей або на 4,6% , а число померлих зменшилось на 426 або 2,3%. Позитивним явищем у стані здоров’я населення області можна вважати подальше зниження первинної інвалідності як серед дорослих, так і серед дітей. Серед дорослого населення вона знизилась на 5 % в порівнянні з 2007 роком, а серед дитячого – на 7,6%. Продовжувалось впровадження перинатальних технологій ВООЗ в пологових стаціонарах області. Вжиті заходи помітно вплинули на динаміку основних показників служби. Знизились рівні материнської смертності, перинатальної смертності, мертвонароджуваності, смертності дітей першого року життя. Покращилась допомога пацієнтам з серцево-судинною патологією. Певним критерієм якісного медичного обслуговування населення є частота звернень громадян в різні інстанції. Питома вага таких звернень стрімко скоротилась у порівнянні з минулим роком з 62,2% до 27,7%.

Кращими за рейтинговою оцінкою визнані медичні служби Богородчанського, Городенківського районів та м. Івано-Франківська.

На початку березня в обласній дитячій клінічній лікарні відкрито після реконструкції відділення анестезіології та інтенсивної терапії. На реконструкцію використано 550 тис. гривень, з них 100 тис. - позабюджетні кошти. Розширено ліжковий фонд до 12 ліжок, дотримано температурний режим. Створено ідеальні умови як для хворих, так і для обслуговуючого персоналу.

Джерело: Прес-служба МОЗ України
Обговорити на форумі