друкувати


General Motors опинився на межі банкрутства

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-31 04:26:15
Адміністрація Барака Обами висуває концерну такі умови, що банкрутство може стати однією з бажаних перспектив. Новий голова американського автогіганта General Motors Фрітц Хендерсон високо оцінює вірогідність банкрутства концерну.

За його словами, GM вважає за краще провести реструктуризацію, не вдаючись до процедури банкрутства, проте адміністрація президента Барака Обами висуває такі умови, що банкрутство теоретично може стати однією з бажаних перспектив.

"Ми розуміємо, що яким би чином не склалися події, чи буде це в рамках судової процедури банкрутства чи ні, адміністрація нас підтримає", - сказав він.

Дану заяву Хендерсон зробив під час свого першого дня на новій посаді. Попередній голова автоконцерну Рік Вагонер покинув свій пост на вимогу адміністрації Барака Обами після того, як стало відомо, що збитки компанії за 6 років його правління склали 82 млрд доларів.

Додамо, що з кінця минулого року GM отримав від уряду США екстрену кредитну лінію на 13,4 млрд. доларів і просить у влади ще 16,6 млрд. У даний час концерн проводить реструктуризацію, відповідно до якої до кінця поточного року планується звільнити 47 тис. робітників і закрити 5 автозаводів у Сполучених Штатах.

General Motors, одна з найбільших автомобілебудівних компаній світу, була заснована в 1908 році і сьогодні випускає легкові і вантажні автомобілі в 34 країнах світу, продає і здійснює техобслуговування - в 140 країнах. Штаб-квартира концерну розташована у Детройті (штат Мічиган), загальна чисельність персоналу - 244,5 тисячі людей. У 2008 році GM реалізувала по всьому світу 8,35 млн. автомобілів під марками Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, HUMMER, Opel, Pontiac, Saab, Saturn, Vauxhall і Wuling.

Найбільшим ринком збуту GM є США, Китай, Бразилія, Великобританія, Канада, Росія і Німеччина.

Чисті збитки GM в четвертому кварталі 2008 року виросли на 8,1 мільярда доларів в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року - з 1,5 до 9,6 мільярдів доларів. Виручка компанії в четвертому кварталі 2008 року зменшилася до 30,8 мільярдів доларів в порівнянні з 46,8 мільярда доларів за той же період 2007 року.

Американські чиновники порахували, що за дев'ять років, які Вагонер очолював концерн, його акції втратили 95 % вартості, а з 2005 року компанія записала в збиток 82 мільярди доларів. Іншими словами, автогігант втрачав по 56 мільйонів на день.

Крім того, в грудні GM оголосила про плани до 2012 року закрити дев'ять своїх заводів. Зараз представники компанії кажуть про те, що будуть закриті 14 з 47 підприємств, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі