друкувати


Будьте обережні, залізничники!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-31 02:38:55
В Івано-Франківську проведено круглий стіл з питань охорони праці підприємств та організацій залізничного транспорту, організований територіальним управлінням Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області і виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань України в Івано-Франківській області.

Ключовим моментом засідання стало обговорення звернення організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні заходів до Дня охорони праці. Цей захід за рекомендацією Міжнародної організації праці в 2009 р. проводитиметься під девізом: "Життя та здоров’я на робочому місці-основне право людини".

Круглий стіл проведено в конструктивно-критичному руслі. Зазначалось, що на залізничному транспорті в регіональному масштабі травматизм за 2008 рік зріс в 3 рази, сталося 7 нещасних випадків, один зі смертельним наслідком. Основні причина - низька трудова і виробнича дисципліна працівників, послаблення контролю з боку керівників, інших посадових осіб, служб охорони праці за дотриманням вимог норм та інструкцій з охорони праці виконавцями робіт, не використання економічних стимулів в управлінні охороною праці.

Про важливу роль служб охорони праці у підвищенні рівня профілактичної роботі по запобіганню виробничого травматизму і профзахворювань та актуальні проблеми, які ще не вдається вирішувати, наголошували начальники секторів, відділів, інженери, відповідальні з питань охорони праці, зокрема "Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень", станції Івано-Франківськ, ВАТ "Івано-Франківський локомотиво-ремонтний завод", Івано-Франківської механізованої дистанції вантажо-розвантажувальних робіт та Івано-Франківської дистанції колії.

Учасники круглого столу прийняли і затвердили рекомендації та заходи щодо посилення профілактичної роботи служб охорони праці на підприємствах, організаціях залізничного транспорту по створенню безпечних і здорових умов праці на робочих місцях, зниженню виробничого травматизму.

Керівникам необхідно більш ефективно впроваджувати на місцях систему управління охороною праці та забезпечувати її функціонування. Домогтися виконання комплексних заходів щодо встановлених нормативів, підвищуючи при цьому рівень охорони праці та промислової безпеки з включенням їх в колективні договори. В першу чергу потрібно забезпечити проведення аудиту охорони праці, лабораторних досліджень умов праці, оцінку технічного стану виробничого обладнання та устаткування, атестації робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці.

Службам охорони праці виробничих підрозділів залізничного транспорту вказано на посилення контролю за дотриманням працівниками технологічних процесів, правил експлуатації механізмів та устаткуванням, використанням засобів колективного та індивідуального захисту. Одне з основних питань-вимогливість до керівників щодо відсторонення ними від роботи осіб, які не пройшли навчання та перевірку знань з охорони праці, медичного огляду.

Профспілковим комітетам підприємств та організацій залізничного транспорту необхідно більш дієво здійснювати громадський контроль за дотриманням вимог норм з охорони праці керівниками та виконавцями робіт. Як підкреслювалось на засіданні, найголовніше сьогодні - своєчасне визначення керівниками та посадовими особами підприємств виробничих ризиків та вжиття запобіжних профілактичних заходів. Зважаючи на пріоритетність життя і здоров’я людей, роботодавці не повинні заощаджувати на створенні здорових і безпечних умовах праці.

Джерело: Прес-служба ОДА
Обговорити на форумі