друкувати


Естафета Пам’яті "Слава визволителям України"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-30 02:28:12
На високому рівні жителі міста і району відзначили визволення Коломиї від німецько-фашистських загарбників. Рівно 65 років тому 28 березня 1944 року Коломия була очищена від коричневої чуми.

Урочисті збори громадськості та воїнів коломийського гарнізону, які відбулися у міському будинку культури "Народний дім" розпочалися з виконання Гімну України та внесення Державного Прапора. З доповіддю перед присутніми виступив голова ветеранської організації Михайло Григорович та ветеран Великої Вітчизняної війни – учасник визволення міста Колоденко Василь Мартинович.

З словом до присутніх звернувся міський голова Ю.Овчаренко, який привітав ветеранів та присутніх з 65-ю річницею визволення та вручив Відзнаку Коломийського міського голови членам ради Коломийської міської організації ветеранів Великої Вітчизняної війни, Збройних Сил і праці за активну роботу у ветеранському русі та з нагоди 65-ї річниці визволення Коломиї від німецько-фашистських загарбників Бондареву Василю Андрійовичу, Колоденку Василю Мартиновичу, Яремчуку Ярославу Олександровичу – учаснику бойових дій, інваліду Великої Вітчизняної війни за мужність і героїзм, проявлені в боротьбі проти фашизму, та з нагоди відзначення 65-ї річниці визволення Коломиї від німецько-фашистських загарбників.

Напередодні таку ж Відзнаку було вручено Томенчуку Йосипу Миколайовичу, засновнику коломийського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів за активну участь у роботі організації, соціальний захист пенсіонерів, розбудову української держави та з нагоди 85-річчя від Дня народження.

Грамотами міського голови нагороджено учасників бойових дій Мельничука І.М., Мургу М.Ф. та Стромецького М.В.

Після урочистих зборів відбувся великий святковий концерт за участю аматорів художньої самодіяльності міста і району.

Неділя 29 березня розпочалася із зустрічі Коломийської і Снятинської делегацій на кордоні двох районів у селі Семаківці. Під звуки духового оркестру делегація Коломийщини на чолі з міським головою Ю.Овчаренком та заступником голови Коломийської РДА С.Стасюком вручила каравай на вишитому рушнику заступнику голови Снятинської РДА Тодоруку Анатолію Миколайовичу та голові ветеранської організації Снятинщини Винограднику Теофілу Іллічу.

Після цього кортеж направився до міста Коломиї. Учасники акції поклали кошики квітів до постаменту розстріляних фашистами коломиян на вул. Мазепи, меморіальної дошки на бульварі Лесі Українки, встановленої на бувшому приміщенні призовного пункту (нині це приміщення стоматполіклініки), звідки на фронти війни було відправлено тисячі коломиян, 1311 з яких не повернулись та до Статуї Матері Божої.

Реквієм і мітинг на Площі Героїв. Рівно о 12.00 год. під звуки мелодії "Степом, степом…" коломияни разом з ветеранами війни, воїнами гарнізону та представниками від міської організації соціалістичної партії вирушили до пам’ятника воїну-визволителю на Площі героїв. Після покладання вінків і квітів відбулася громадянська панахида по убієнних, відправлена священиками УГКЦ і УПЦ КП та урочиста передача естафети "Слава визволителям України". Перед цим на Площі Героїв виступили від снятинців Анатолій Тодорук та міський голова Юрій Овчаренко, які відзначили велике значення подвигу українського народу в роки Великої Вітчизняної війни. Голови ветеранських організацій закликали берегти пам’ять про подвиг народу проти фашизму, виховувати молоде покоління не тільки по книжках історії, але й передавати цю історію вічно з уст в уста.

Від неділі капсула із священною землею з усіх областей України буде зберігатися в музеї історії міста, а 31 березня з кордону Коломийського району в селі Велика Кам’янка відбудеться урочиста зустріч делегацій та урочиста передача в с.Обертин Тлумацького району.

Автор: Микола РЕП’ЯХ, спеціаліст відділу з питань внутрішньої та інформаційної політики Коломийської міської ради
Обговорити на форумі