друкувати


Школяр винайшов прилад, що може заряджати мобільний телефон від дерева

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-28 11:05:53
Дев'ятикласник Олексій Стреляєв винайшов унікальний прилад, що працює від енергії росту рослин і виробляє напругу в чотири рази більшу, ніж у звичайній розетці.

Величиною - з долоню, зібраний із пластинок і гайок. Схожий більше на іграшкову башту з конструктора, ніж на корисний пристрій. А він і справді корисний. Новинка вже встигла перемогти на Всеукраїнському конкурсі юних винахідників і раціоналізаторів, у журі якого були імениті професори з вітчизняних ВНЗ, повідомляє Освітній портал.

- Я його назвав нашийником, і не просто так – він дійсно схожий на собачий аксесуар, - "ознайомив" нас із чудовою підзарядкою хлопець. - Може виробляти напругу близько 900 вольт. Прилад може знадобитися під час відпочинку на природі - адже від "нашийника" можна і телефон повністю підзарядити за 4 години, і музику послухати. При цьому кількість енергії, що він виробляє, зовсім не залежить ні від породи дерева, ні від його віку.

Прилад лише потрібно надягти на дерево, почекати близько півгодини, потім застромити в його вбудовану розетку штепсель від проводу мобільного телефону, магнітоли, кип'ятильника (список можна продовжувати), і вони запрацюють. "Нашийник" сам витягає енергію з дерева й передає її підключеній техніці. "Дерев'яна" напруга в 900 вольт прирівнюється до 220 вольт в одній електроточці, так що склянка води буде нагріватися "від дерева" стільки ж часу, скільки і від звичайної мережі.

Над своїм унікальним винаходом фізик трудився біля півроку. В основному ночами, тому що вдень - школа, уроки, до олімпіад готувався. Та й із друзями хотілося погуляти.

Зараз хлопець працює над новою - удосконаленою - моделлю приладу. У ньому пластинки й гайки він замінив гумовим ремінцем. Адже чим тугіше його затягувати навколо стовбура, тим більше енергії він зможе витягти. А перший прилад Олексій запатентує - щоб ніхто не запозичив його ідею.

Обговорити на форумі