друкувати


Прикарпатська свиня для прем’єрки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-26 02:43:15
Вчора під стінами Івано-Франківської облдержадміністрації відбувся протест м'ясопереробників. Організували акцію місцеві відділення асоціацій "Укрм'ясопродукт" та "Птахопром України". Особливу увагу привертав найголовніший протестувальник - свиня із написом "Юлю, поверни дотації!".

Люди також вимагали від влади видати дотації і кредити, та знайти кошти на закупівлю добрив, інакше сільське господарство, і тваринна галузь зокрема, припинять своє існування. Час від часу діючій владі кричали "Ганьба!". За словами мітингувальників, прикарпатські тваринники уже написали відкритого листа Президенту, Прем'єр-міністру і голові Верховної Ради України.

"Селу потрібна реальна та дієва програма не на один день, а хоча б на 5-10 років"; "Заходи в урядовій програмі "15 кроків на зустріч тваринництву" виявилися лише деклараціями", - написано у зверненні. - Ми запитуємо уряд: де український аграрний антикризовий план? Досить декларацій. Країні потрібні рішучі дії, а не політична гризня". Ті, що зібралися біля ОДА, заявили, що окрім зривів у їхній галузі, зараз під загрозою опинився початок посівної, а чим же тоді тварин годувати?

Отож за кілька місяців Україна матиме реальну загрозу голоду, адже за останні 15 років відбулося скорочення поголів’я великої рогатої худоби на 73 відсотки. Тоді як в інших країнах воно зросло на 54. Скорочуються площі сільгоспугідь та виробництво всіх видів кормів. Вирощувати свиней і корів нині зовсім невигідно. Щороку уряд зменшує дотації, а цього року взагалі грошей немає. Колись за свиню давали 500-600 гривень дотації. На ці гроші люди могли купити комбікорм і належну відгодовувати й утримувати тварину та здавати м'ясо державі, а що ж тепер?

Представники асоціації "Укрм'ясопродукт" мають своє бачення непростої ситуації. Зокрема вони бачать порятунок у добрих кредитуваннях посівів через державні банки. Наразі із запланованих п’яти мільярдів гривень на паливно-мастильні матеріали, техніку та міндобрива уряд виділив лише 500 мільйонів.

М'ясопереробники виступали за продовження кредитів через державні банки, збільшення дотації за вирощування великої рогатої худоби до чотирьох гривень за кілограм. Конструктивним, на їхню думку, було б і рішення про компенсацію витрат, внаслідок реконструкції, будівництва і технічного переобладнання тваринницьких ферм.

Не можуть тваринники втриматися на ринку і через збиткове виробництво, дешеве імпортне м'ясо та закупівля вітчизняної продукції за низькими цінами. "Ми здаємо перекупникам м'ясо по 17-19 гривень за кілограм. А за скільки вони перепродують? За 40-50 гривень. Ну як нам в такій ситуації виживати?", - обурюються селяни. Отож наступним кроком уряду мало би стати надання виробникам інформаційної, маркетингової і консультаційної підтримки. Це було ще одним із пунктів вимог до влади. Вимагають селяни від уряду відкрити національне бюро по залученню іноземних інвестицій в АПК, створити належні умови взаємодії агропромислового комплексу з наукою та перегляду механізмів митно-тарифного регулювання.

За словами заступника голови ОДА Василя БРУСА, нині на ведення господарства області потрібно 200 мільйонів гривень. Реально з банків матимуть трохи більше мільйона. Ще чотири мільйони 200 тисяч виділено з обласного бюджету. По кілька тисяч також надійде з районних бюджетів. Але найбільше успіх розвитку тваринництва залежить від всеукраїнського керівництва. Вони мають прийняти рішення про виділення допомоги та видачу кредитів за рахунок рефінансування банків.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі