друкувати


Івано-Франківськ: "Є" запрошує на перегляд фільму А.Вайди "Людина із заліза"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-26 02:01:09
27 березня Культурно-мистецький центр "Є" в Івано-Франківську запрошує на перегляд фільму Анджея ВАЙДИ "Людина із заліза", що відбудеться на п’ятому поверсі. Початок – 16.00. Вхід – вільний. Перегляд фільму відбудеться за підтримки Польського інституту в Києві.

За своє понад півстолітнє творче життя Анджей ВАЙДА здобув славу не лише живого класика світового кінематографа, а й одного із найяскравіших митців "польського феномену" в історії культури ХХ ст. Автор майже чотирьох десятків стрічок, більшість з яких здобула найпрестижніші світові кінонагороди, й активний діяч "Солідарності", студент Краківської академії мистецтв і випускник Школи кіно в Лодзі, почесний доктор університетів Вашингтону, Кракова, Болоньї, Ліону, Брюсселю. У 2000 році режисер отримав "Оскара" за прижиттєвий внесок у кіномистецтво, а 2006-го – "Золотого ведмедя" Берлінале. 15 квітня 2008 року Президент України нагородив польського режисера Анджея ВАЙДУ орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня за визначний особистий внесок у розвиток українсько-польського культурного співробітництва, багаторічну плідну творчу діяльність на ниві утвердження ідеалів гуманізму у кіномистецтві.

Cтрічка Вайди "Людина із заліза" — про становлення незалежної польської профспілки "Солідарність". Фільм дає реалістичну картину Гданська, починаючи із студентського руху за реформи 1968 року до страйків учасників руху Солідарності 1980 року. Лідер страйкарів ТОМЧИК (РАДЗИВИЛОВИЧ) потерпає від погроз уряду та журналіста у блискучому виконанні Маріана ОПАНЬЇ. Останній провадить брудну кампанію проти молодого робочого активіста. Лідер Солідарності ВАЛЕНСА – серед реальних фігур картини.

"Людину із заліза" в умовах зйомок під інтенсивним політичним тиском було закінчено за декілька годин до прем’єри на Канському кінофестивалі (1981 р.), де фільм здобув "Золоту пальмову гілку". 1982 року картину номіновано на премію "Оскар" за кращий фільм іноземною мовою.

Попри теперішню світову славу, ВАЙДА надалі залишається скромною людиною, пам’ятає про свої перші кроки в кіно та тих, хто йому допомагав, тому і сам тепер допомагає молодим.

Показ фільму відбуватиметься польською мовою з англійськими титрами.

Обговорити на форумі