друкувати


Орендодавці, задекларуйте до 1 квітня доходи та вчасно сплатіть податок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-26 11:53:37
Нагадуємо, що до 1 квітня 2009 року триває кампанія декларування доходів громадян, під час якої всі громадяни, які здавали житло в оренду, зобов’язані за місцем своєї реєстрації (прописки) подати декларацію про майновий стан і доходи, отримані у 2008 році, та розрахуватись з бюджетом.

Порядок оподаткування доходів громадян, отриманих від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) визначено в ст.9 Закону України від 22 травня 2003 року №889 "Про податок з доходів фізичних осіб", повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, то особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

Тобто громадяни, які надають в оренду іншим громадянам нерухомість (квартири, будинки, кімнати тощо), зобов’язані самостійно нараховувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету за ставкою 15%. Податок сплачується протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу. По закінченню року таким платникам податку необхідно подати декларацію про доходи до податкової інспекції за місцем проживання.

Здаючи нерухомість в оренду, не забувайте нотаріально посвідчувати ці відносини, що є гарантією збереження ваших прав на житло, а також своєчасно декларувати доходи та сплачувати податки до бюджету.

Обговорити на форумі