друкувати


Криза довіри до банків породила новий вид шахрайства

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-25 05:00:05
Це попередження, перш за все, стосується людей похилого віку. Оскільки саме вони стали черговими "піддослідними кроликами" для випробування нового способу махінацій. Таким методом шахраї всього лише протягом одного дня 23 березня ошукали трьох пенсіонерів. Нова схема аферистів являє собою приблизно наступний алгоритм дій.

Працює група шахраїв з чотирьох або п’яти чоловік. Місце оборудки — неподалік відділення якогось банку. Об’єктами злочину вони обирають літніх людей, пенсіонерів. Обравши жертву, далі розігрують їм цілий спектакль з підставними вкладниками та працівниками банку. Запускають особу, яка з використанням премудрих фраз і слів на зразок "фінанс-кредит", "фінанс-партнер" розповідає про "захмарні" відсотки за депозитними вкладами (30 %), які надає банк для своїх вкладників. А щоб люди вірили і не чекали на відсотки місяцями і роками, банк ввів нову акцію – виплату відсотків наперед. Не даючи співрозмовнику оговтатись і "переварити" отриману інформацію, в дію вступають інші два спільники шахрая. Один – в ролі вкладника, інший – в ролі працівника банку. Перший з захопленням "щебече" про надзвичайно вигідні умови депозиту і домовляється з банківським клерком про новий вклад, ось тільки він позичить гроші у когось із знайомих і одразу ж прийде оформляти вклад. В цей час "банківський працівник" звертається до жертви з пропозицією скористатися вигідною пропозицією і, вклавши певну суму, одразу ж отримати відсотки. Коли ж тітонька погоджується, вони разом ідуть до неї додому, працівник чемно чекає її на вулиці, поки вона не винесе гроші. Потім пропонує їй свої послуги з оформлення вкладу. Мовляв, посидьте на лавочці або погуляйте на свіжому повітрі, а за півгодини я вам винесу готовий договір і гроші. Довірлива бабця залишається "чекати з моря погоди". Більше вона своїх "благодійників" не побачить. А коли через півгодини жертва отямиться і мерщій біжить в банк, то виявляється, що ніякої акції не було, повідомляє МВС України .

У такий спосіб лише за понеділок 23 березня було обдурено три пенсіонерки. Аби замести сліди, шахраї працювали в різних кінцях міста. Загальна сума збитків довірливих громадян (і здобутку шахраїв) - понад 17 тисяч гривень. Найстаршій з потерпілих 78 років, молодшій - 55.

Ще один новий вид шахрайського бізнесу — телефонний. На нього в кінці минулого тижня попалася сім’я з Бахмача. В суботу 21 березня невідомі особи вчинили шахрайство стосовно 55-річної жительки Бахмача Олександри. Вони повідомили їй телефоном, що її син В’ячеслав знаходиться в міліції Києва за скоєння правопорушення. Щоб його відпустили необхідно перерахувати на вказаний номер мобільного телефону 3000 гривень.

Потерпіла разом зі своїм чоловіком поїхали в Конотоп Сумської області, придбали картки поповнення рахунку і перерахували гроші. Потім виявилося, що із сином все гаразд і ніяких проблем із законом в нього немає. За даним фактом проводиться перевірка.

Обговорити на форумі