друкувати


Чехія: Уряд відправили у відставку через погану роботу над подоланням економічної кризи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-25 10:54:50
За відставку Кабінету Міністрів Мірека Тополанека проголосувала нижня палата чеського парламенту. Народні обранці вважають, що нібито уряд погано працював над подоланням економічної кризи.

За вотум недовіри проголосував 101 чеський депутат. Це мінімальна кількість, яка була потрібна для ухвалення рішення. З січня 2007 року, коли Тополанек прийшов до влади, це вже п’ята спроба висловити йому недовіру. Опозиційних комуністів та соціальних-демократів підтримали і декілька членів з партій урядової коаліції.

Це і дало можливість висловити недовіру Міреку Тополанеку. Згідно з конституцією Чехії, президент країни має вирішити, кому доручити формувати новий уряд. Якщо за три спроби цього не вдасться зробити то на Чехію очікують дострокові вибори. До цього часу Мірек Тополанек виконуватиме обов’язки прем’єра. Політологи та провідні політики ЄС вважають, що відставка чеського уряду відбулася у дуже незручний момент бо Прага нині головує у ЄС і має чимало зобов’язань перед співтоваристовом. Також наступного тижня країну має відвідати американський президент Барак Обама. Деякі аналітики прогнозують, що уряд Тополанек працюватиме до завершення головування Чехії у Євросоюзі, а потім в країні оголосять дочасні вибори.

Автор: Іван МОЧЕРНЯК, Перша Українська газета в Чеській Республіці
Обговорити на форумі