друкувати


Туберкульоз — проблема світова

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-24 02:09:42
Сьогодні відзначається День боротьби з туберкульозом. Міністерство охорони здоров’я України визнало туберкульоз однією з найактуальніших проблем сучасної медицини. У 1993 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила туберкульоз проблемою світового значення. Сьогодні значимість проблеми туберкульозу у світі та і в нашому районі, очевидна.

Загальне погіршення рівня здоров’я населення країни поєднується з недостатнім фінансуванням медицини, низькою ефективністю використання наявних матеріально-технічних ресурсів, погіршенням кадрового потенціалу галузі. Незважаючи на позитивні зміни, багато людей живуть на грані бідності чи за її межею, що сприяло й буде сприяти подальшому поширенню туберкульозу. Така ситуація одразу відобразилася на поширенні туберкульозу серед дітей, адже діти першими реагують на соціально-економічне неблагополуччя, а їх здоров’я є своєрідним індикатором епідемічного стану в суспільстві. Щороку в районі інфікується туберкульозною паличкою в середньому 130 осіб, з них 5—6 дітей.

Туберкульоз — інфекційна хвороба, що викликається мікробактеріями, протікає з періодичними загостреннями, рецидивами та ремісіями, вражає переважно найбідніші соціально дезадаптовані групи населення (біженці, мігранти, особи, які перебувають в установах кримінально-виконавчої системи, особи без постійного місця проживання, алкоголіки, наркомани тощо), спричиняє високу тимчасову та стійку втрату працездатності, вимагає тривалого комплексного лікування та реабілітації хворих. Найчастіше розповсюджується хворою людиною, а також молоком, м’ясом хворої тварини. Передається повітряно-крапельним, харчовим шляхом і при побутовому контакті.

Перші ознаки хвороби — підвищення температури тіла до 37,5 градусів, збільшення пітливості, зниження апетиту, похудання, кашель, що триває більш як три тижні, задуха, болі в грудній клітці, зниження працездатності. Менш поширеною, але дуже специфічною ознакою є кровохаркання. При появі таких змін слід звернутися за медичною допомогою до дільничного лікаря та зробити флюорографію органів грудної клітки. Понад 80% туберкульозу виникає у людей, які два і більше років не звертались за медичною допомогою і не проходили флюорографічне обстеження.

В області у 2008 році зареєстровано зниження на 3,4% захворюваності туберкульозу органів дихання, по району також йде тенденція до зниження: 123 випадки проти 148 за 2007 рік, з розпадом легеневої тканини — 55 проти 61 випадку за 2007 рік. Однак захворюваність серед дітей та підлітків залишається стабільно високою (1 дитина до 14 років та 3 підлітків захворіли за 2008 рік). Насторожує те, що збільшилась кількість відмов від вакцинації у пологовому будинку (торік — 13 відмов батьків), а це призводить до того, що дитина виписується з пологового будинку і стикається з наявною в природі паличкою туберкульозу. При вакцинації ж у пологовому будинку досягається протистояння інфекції організмом до 7 років, а наступні щеплення в 7 і 14 років дозволяють ефективно попередити туберкульоз надалі.

У період епідемії туберкульозу також виникають супутні проблеми. Так, ВІЛ-інфекція є найважливішим з усіх факторів прогресування малої форми туберкульозу у клінічний. Ризик розвитку туберкульозу серед ВІЛ-хворих у 26 разів вищий, ніж у здорових людей. Ризик ще вищий, якщо туберкульозна інфекція приєднується після інфікування ВІЛ. У цьому випадку організм практично беззахисний перед туберкульозною паличкою.

Для того, щоб не захворіти на туберкульоз, необхідно насамперед зміцнювати свій організм, підвищувати його стійкість до захворювань. Адже для збереження здоров’я необхідні певні зусилля і прагнення самої людини. Ось чому так рекомендується всім виконувати правила особистої гігієни, гігієни праці, відпочинку та харчування, використовувати з метою оздоровлення природні фактори: частіше бувати на свіжому повітрі, більше рухатися, регулярно виконувати гімнастичні вправи.

Щеплення проти туберкульозу, проба Манту, флюорографія дозволяють своєчасно запідозрити, діагностувати хворобу, а від цього лікування буде набагато ефективнішим.

Автор: Анатолій БРАТІВНИК, лікар-епідеміолог санепідстанції
Обговорити на форумі