друкувати


"Сяйво" розповіло про декларування

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-24 01:45:32
Як заповнити річну декларацію про доходи, отримані в 2008 році, та що загалом потрібно знати про декларування доходів громадян" - зустріч на таку тему відбулася в прямому ефірі на радіо "Сяйво". Зі слухачами спілкувалася начальник відділу адміністрування податків фізичних осіб Коломийської ОДПІ Світлана Новосад (на фото).

Найбільше Коломия цікавили такі запитання:

Які громадяни зобов‘язані подавати річну податкову декларацію?
Річна декларація про майновий стан і доходи (податкова декларація) подається громадянами – платниками податку, які зобов’язані подавати таку декларацію згідно із нормами Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" та протягом 2008 року отримували доходи:
- від осіб, які не є податковими агентами (тобто які не зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету);
- від надання в оренду житлових та нежитлових приміщень громадянам;
- доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав тощо);
- виграші в азартні ігри;
- будь-які іноземні доходи від нерезидентів;
- нецільову благодійну допомогу (в т.ч. матеріальну), якщо загальна сума такої допомоги протягом 2008 року перевищує 890 грн.;
- інші доходи.

Чи мають право обоє батьків одночасно скористатися правом на податковий кредит на навчання дитини?

Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб" визначено, що при навчанні платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення витрати, понесені у зв’язку із оплатою навчання можуть бути включені до податкового кредиту одного з таких членів сім‘ї за їх вибором. Зазначений вибір вважається здійсненим, якщо платник податку подає податкову декларацію, у якій визначається сума таких витрат. Тому, платникам податку, які звертаються за одержанням податкового кредиту на навчання своїх дітей (членів його сім’ї першого ступеня споріднення), необхідно зазначати (підтвердити) у деклараціях, що другий з батьків не користується правом на податковий кредит на таке навчання.

Чи мають право на податковий кредит платники податку, які одержують доходи, відмінні від заробітної плати?

Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб" встановлено обмеження щодо неперевищення сум нарахованого платником податку податкового кредиту понад суму загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом року як заробітна плата. При цьому, заробітна плата - це доходи нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України від працедавця.

Трудові відносини регулюються КзпП України, а оплата праці — Законом № 108/95-ВР.

Отже, якщо умови та оплата праці фізичних осіб не підпадають під регулювання зазначеного законодавства, то такі особи одержують доходи, відмінні від заробітної плати, і не мають права на податковий кредит.

До таких осіб відносяться військовослужбовці, працівники відділів внутрішніх справ, суб’єкти підприємницької діяльності — фізичні особи, повідомляє Коломийська ОДПІ.

Обговорити на форумі