друкувати


Звернення депутатів Коломийської райради до В.ЮЩЕНКА, В.ЛИТВИНА та Ю.ТИМОШЕНКО

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-24 11:36:29
Ми, депутати Коломийської районної ради Івано-Франківської області V демократичного скликання, стурбовані діями, які спрямовані на суттєве погіршення соціального захисту громадян, що проживають на території населених пунктів, яким у відповідності до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" надано статус "гірських".

Справа в тому, що на даний час в департаменті місцевого самоврядування та адміністративно-територіального реформування Міністерства регіональної політики України розглядається проект Закону України "Про розвиток гірських територій в Україні". Проектом цього закону передбачається знизити доплату працівникам, яким відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.04.1995 р. №648 "Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах" проводиться доплата до заробітної плати.

Крім цього, цим же проектом пропонується також, починаючи з 2010 року, знизити, а з 2012 припинити доплату пенсіонерам до пенсій, студентам до стипендії та всіх передбачених чинним законодавством видів матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус осіб, що працюють, проживають або навчаються на території населеного пункту, якому надано статус «гірських».

Запропонованим проектом передбачається, що 01.01.2010 року втрачає чинність Закон України "Про статус гірських населених пунктів в Україні", статтею третьою якого передбачені державні гарантії соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус "гірських".

Викликає тривогу те, що проект Закону України "Про розвиток гірських територій в Україні" розроблений не вказаними авторами без попереднього обговорення з представниками органів місцевого самоврядування територій, що віднесені до "гірських".

Вважаємо, що такі дії державних чиновників спрямовані на створення складної соціально-політичної ситуації на території гірських районів Івано-Франківської, Чернівецької, Львівської та Закарпатської областей, зокрема значного погіршення соціального захисту людей, що тут проживають.

Поверхневий, поспішний підхід до розробки проекту Закону України "Про розвиток гірських територій в Україні", без попереднього громадського обговорення викликав соціальні протести та незадоволення населення.

На підставі вищенаведеного, звертаємось до Вас з проханням із розумінням поставитись до порушеного нами питання. Зокрема, залишити чинним Закон України "Про статус гірських населених пунктів в Україні", який при умові забезпечення його виконання з боку держави в значній мірі гарантує соціально-економічний розвиток гірських територій, на якій проживає біля 1 млн. громадян.

Прийнято на ХХІІІ сесії районної ради V демократичного скликання 12 березня 2009 року.

Обговорити на форумі