друкувати


Місцева рада Яремче просить не скасовувати "гірські" соціальні доплати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-23 01:47:43
Місцева рада міста Яремче Івано-Франківської області на черговій сесії прийняла звернення до президента України, голови уряду, міністра регіонального розвитку та будівництва та народних депутатів. У зверненні депутати просять Київ зупинити дії, спрямовані на припинення соціального захисту мешканців гірських населених пунктів, зокрема скасування "гірських" соціальних надбавок. Про це у вівторок повідомив офіційний сайт міста Яремче.

Депутати Яремчанської міської ради стверджують, що в даний час в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва розглядається проект Закону України "Про розвиток гірських територій в Україні". Проектом цього закону передбачається знизити на п'ять відсоткових пунктів оплату праці працівникам, яким, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.04.1995 року № 648 "Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах", здійснюється доплата 25 відсотків до заробітної плати.

"Пропонується також припинити двадцятивідсоткову доплату до державних пенсій, стипендій, всіх передбачених чинним законодавством видів матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту , якому надано статус гірських", - йдеться у тексті звернення.

Також місцеві депутати Яремче звертають увагу, що проект нового закону розроблений "невідомими авторами без попереднього обговорення з представниками органів місцевого самоврядування територій, що віднесені до "гірських".

У місцевій владі Яремче занепокоєні тим, що новий законопроект, всупереч деклараціям Уряду, значно звужує соціальні гарантії для населення цього та інших гірських районів. "Дивує те, автори законопроекту заклали грубе порушення Конституції України в частині прав та соціальних гарантій громадян", - йдеться у зверненні.

Автори звернення вважають, що такі дії "державних чиновників" спрямовані на створення складної соціально-політичної ситуації в гірських територіях, зокрема значного погіршення соціального захисту людей, що там проживають. "Поспішний підхід до вирішення цього важливого питання може викликати соціальні протести та незадоволення населення", - попереджають депутати у завершальній частині свого звернення.

Сьогодні соціальні доплати для мешканців гірських районів гарантуються Законом України "Про статус гірських населених пунктів в Україні", який у разі прийняття нового законопроекту має втратити чинність, повідомляє Яремче.org.

Обговорити на форумі